Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Balsamicobräserad lammbog med kanel och ingefära

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 13.37

I Meny vecka 39 2005

1 urbenad lammbog på ca 1 kg

2 dl balsamicovinäger
1 msk honung
3 kryddnejlikor (stötta)
½ tsk stött kardemumma
2 bitar hel kanel (lätt krossad)
3 cm färsk riven ingefära

I grytan:
2 äpplen, urkärnade och kvartade
1 gul lök (grovhackad)
1 hel delad vitlök
1 lagerblad
2 kvistar salvia
2 dl torr äppelcider
1 dl vatten
1 msk flytande köttbuljong

Börja med att blanda ihop balsamvinäger, honung och alla kryddor. Häll upp i en kastrull och koka ihop tills en tredjedel återstår, det ska likna en lätt segflytande sirap. Dra av värmen och sila av. Tag fram köttet, stryk på ca 1-2 msk av balsamsirapen, rulla ihop och bind upp med bindgarn.
Lägg rullen in i en plastpåse och marinera några timmar. Tag köttet, ur påsen och salta och peppra ordentligt runt om. Tag fram en gryta (gärna en järngryta) och värm upp lite olivolja blandat med lite smör. Bryn köttet runt om på medelstark värme och tillsätt äpplena, lökhacket, den delade vitlöken, lagerbladet och salvian. Fräs det tillsammans några minuter till, släck med äppelcidern och vatten. Rör ner köttbuljongen, sänk värmen något. Lägg locket på glänt och mörbräsera i ca 45 minuter. Ös gärna köttet då och då under stektiden. Tag upp köttet, och sila av stekskyn. Häll tillbaka skyn i en kastrull och smaka av med ev. mera köttbuljong. Vill man ha en mera simmig sky, så kan man reda av med utrörd maizenamjöl. Till denna kryddiga lammrätt passar det bra med mesostglaserade jordärtskockor eller svartrötter, eller en ugnsbakad pumpasallad med getost och rostade pumpakärnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".