Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fyllda ugnsbakade silverlökar

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 13.39

I Meny vecka 39 2005

6 stora silverlökar
3 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar + lite strösocker
1 tsk torkad timjan
2-4 cl brännvin
1 ägg
250 g köttfärs på lamm och oxe
80 g riven parmesan eller prästost
1 knippa bladpersilja
3 msk ströbröd
några blad salvia

Skala och halvera lökarna. Placera dem på ett ugnssäkert fat, salta och peppra, strö över lite socker och torkad timjan. Droppa sist över brännvin och olivolja och sätt in i ugnen på 200° i ca 30 minuter eller tills de känns mjuka (detta kan göras dagen innan). Tag ut dem och låt de svalna lite. Gröp ur en 1/3 del, finhacka ca hälften av det urgröpta och spara resten till annat! Tag fram köttfärsen och blanda med lökhacket, ägget, hackad persilja och riven ost, smaksätt ordentligt med salt och peppar. Lägg i färsen i de urgröpta lökarna. Smörj en ugnssäker form och lägg några salviablad i botten och de fyllda lökarna ovanpå. Fräs ströbrödet i smör så det blir ljusbrynt, fördela detta och några blad salvia över lökarna. Droppa ytterligare lite brännvin över och häll köttbuljong runt om, grädda i ca 35-40 minuter. Servera gärna med pressad potatis och inlagd gurka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".