Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Potatis- och fänkålsboulangére med saffran och oliver

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 13.43

I Meny vecka 2005

2 st fänkål
600 g fast kokande potatis
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
4 tomater, skalade och urkärnade
12 svarta oliver
1 liten nypa saffran
2 rosmarinkvistar
2 timjankvistar
6 dl hönsbuljong
1-2 dl vittvin
salt och peppar + ½ tsk socker
olivolja + smör

Putsa fänkålen och skär den i skivor. Skala löken och skär i strimlor. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och skär potatisen i ca 3 cm tjocka skivor. Grovhacka tomaterna och dela oliverna. Ta fram en ugnssäker form och pensla den med lite olivolja. Bottna med ett lager av den skivade potatisen, salta och peppra. Fortsätt med fänkålen, lite av tomaterna, salt och lite socker, lök, vitlök, örter och oliver, avsluta med ett lager potatis. Blanda ihop hönsbuljong, vin och saffran och häll över grönsakerna, se till att det rinner ner mellan lagren. Avsluta med några klickar smör och sätt in i ugnen på 200° i ca 45 minuter eller tills grönsakerna känns mjuka och potatistaket har fått lite färg. Tag ut och låt vila i ca 10 minuter. Den här goda potatis- och grönsaksanrättningen passar bra till lamm, den ersätter en sås, men en klick yoghurtaioli till är inte helt fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".