Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Zucchiniring

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 13.47

I Meny vecka 39 2005

3 vitlöksklyftor
2 dl mjölk
2 dl grädde
½-1 tsk salt och peppar samt lite socker
1 kg zucchini
2 msk olivolja
ca 25 g smör
3 msk vetemjöl
4 ägg
1-2 dl färskt riven parmesanost eller lagrad prästost
1-2 dl grovhackade färska örtkryddor t.ex. basilika,
oregano, persilja, ev. lite timjan

Skala och skiva vitlöksklyftorna och koka dem mjuka i gräddmjölken och salt. Mosa eller mixa sönder dem i gräddmjölken, låt svalna lite. Skär zucchinin i små skivor, fräs dem i en vid panna på svag värme tills all vätska har kokat in. Smält smör i en kastrull och rör i mjölet, rör till en slät blandning. Späd med ca 3½ dl av gräddmjölken, lite i taget, så att det blir en tjock stuvning, smaka av med salt, peppar och lite socker. Låt stuvningen sjuda några minuter under vispning och sedan svalna. Rör nu ner ett ägg i taget i stuvningen. Blanda i den rivna osten, de hackade örterna och de frästa zucchiniskivorna. Häll smeten i en smord och bröad stor ringform. Grädda i 175° ca 1 timme. Låt zucchiniringen svalna och stjälp sedan upp den på ett fat. Dekorera med örtfrästa zucchiniskivor, oliver och färska örter. Jag brukar även göra portionsformar av smeten, då blir gräddningstiden ca 20-30 minuter kortare. Den här zucchiniringen eller portionsformarna passar bra som förrätt med en god tomastsås till eller till rökt skinka, fårfiol eller fet fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".