Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ingefärsglass med kardemummasmulor

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 11.02

I Meny vecka 40

6 port

Sätt ugnen på 200º.
Blanda i en bunke:
2½ dl vispgrädde, 20%, el. mellangrädde 27%
2½ dl mjölk, 1½%
2 msk färsk ingefära, riven
1 tsk malen ingefära
4½ msk socker
1 äggula
1 krm salt

Vispa tills sockret löst sig. Om du har glassmaskin häller du sedan över blandningen till maskinen och kör tills glassen fryst. Alternativt kan du ställa in bunken i frysen. Ta fram efter en halv timme och vispa runt. Därefter tar du ut bunken varje halvtimme och vispar runt, tills glassen fryst. Det tar ca 3 timmar totalt.

Gör smulorna genom att blanda:

2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ dl socker
1½ tsk malen kardemumma
½ krm salt
2 msk flytande margarin
2 msk kesella lätt

Blanda med fingrarna tills du får både små klumpar och smulor. Sprid ut på pappersklädd bakplåt. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, se upp så att de inte bränns. Servera glassen med smulorna och garnera med lite:

färsk citronmeliss

En underbar smakbrytning mellan ingefära och kardemumma. Grädda smulorna precis innan ni ska äta glassen. Kontrasten mellan varma smulor och kall glass ger en extra dimension.
Energi:
270 kcal per portion varav 6 g protein, 15 g fett och 26 kolhydrater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".