Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mat för golfare

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 09.43
Petter Stahre

I Meny vecka 40

Petter Stahre


 

Wokad birdie i mustig tomatsås

4 port

Stek i en kastrull med lock:

2 tsk ljus raps- eller olivolja
1 medelstor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade

När det börjar fräsa kan du sänka till medelvärme. Stek ca 5 minuter tills löken är ordentligt mjuk. Rör om då och då. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Häll sedan i:

2 dl färska champinjoner, skivade
3 dl tomatkross
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1½ tsk socker
1 tsk salt

Sjud såsen under lock på svag värme i ca 10 minuter. Under tiden lägger du i en wok eller stekpanna:

1 tsk ljus raps- eller olivolja   
4 kycklingfiléer, strimlade och lätt saltade

Stek på hög värme under omrörning tills kycklingen är helt genomstekt. När såsen kokat färdigt häller du i:
1 dl matlagningsmjölk, t.ex. Kelda lagalätt 5 %

Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med:

kokt pasta (förslag 6 dl penne rigate)
lite smakrik olivolja ringlad över såsen  (förslag 1 msk)
färsk oregano

Lättlagat och välsmakande med mycket protein och lite fett.
Energi:
500 kcal per portion varav 39 g protein, 14 g fett och 53 g kolhydrater.


Bunkerslag -
Ingefärsglass med kardemummasmulor

6 port

Sätt ugnen på 200º. Blanda i en bunke:

2½ dl vispgrädde, 20%, el. mellangrädde 27%
2½ dl mjölk, 1½%
2 msk färsk ingefära, riven
1 tsk malen ingefära
4½ msk socker
1 äggula
1 krm salt

Vispa tills sockret löst sig. Om du har glassmaskin häller du sedan över blandningen till maskinen och kör tills glassen fryst. Alternativt kan du ställa in bunken i frysen. Ta fram efter en halv timme och vispa runt. Därefter tar du ut bunken varje halvtimme och vispar runt, tills glassen fryst. Det tar ca 3 timmar totalt.

Gör smulorna genom att blanda:

2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ dl socker
1½ tsk malen kardemumma
½ krm salt
2 msk flytande margarin
2 msk kesella lätt

Blanda med fingrarna tills du får både små klumpar och smulor. Sprid ut på pappersklädd bakplåt. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, se upp så att de inte bränns. Servera glassen med smulorna och garnera med lite:

färsk citronmeliss

En underbar smakbrytning mellan ingefära och kardemumma. Grädda smulorna precis innan ni ska äta glassen. Kontrasten mellan varma smulor och kall glass ger en extra dimension.
Energi:
270 kcal per portion varav 6 g protein, 15 g fett och 26 kolhydrater.


Valnötsmuffins med kardemumma och cognac

Ger 8 muffins.

Sätt ugnen på 180º. Häll i en bunke och blanda:

4 dl vetemjöl
1½ dl fiberberikade havregryn
3 tsk bakpulver
¾ dl socker
1½ tsk malen kardemumma

Blanda noga med hjälp av visp. I en ny bunke häller du:

2 msk flytande margarin, eller vanligt margarin som smälts
2½ dl mjölk, 1½ %
1 msk cognac
Blanda och häll sedan i mjölblandningen. Rör om kort tills allt blandats. Häll i:

1 dl (50 g) valnötter, grovhackade

Blanda och häll upp smeten i 8 muffinsformar, nästan till kanterna. Grädda i ca 25 minuter.

Cognac på golfbanan? Ja, vi kan alla behöva piggas upp lite när spelet sviktar. Förr var det vanligare med fickpluntor på banan men här kommer styrka i en modern version. Om medspelarna tråkar dig för att du använder ”otillåtna preparat” kan du med myndig stämma förkunna att den lilla skvätt alkohol som en gång fanns där är ett minne blott efter gräddningen.

Energi:
240 kcal per muffins varav 6 g protein, 8 g fett och 36 g kolhydrater.  

Ciabatta med kikärtscurry och koriander

Ger 2 smörgåsar

Hetta upp i en wok eller kastrull:
1 msk jordnötsolja eller ljus rapsolja
1½ tsk mald spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk salt

När oljan blivit varm och det börjar låta om kryddorna häller du i:
½ medelstor gul lök, grovhackad
2 msk vatten

Stek på medelvärme tills löken blivit mjuk och vattnet dunstat,
ca 4-5 minuter. Rör om ibland. Häll i:
½ burk (125 g) avrunna kikärter
1 dl vatten
1 tsk tomatpuré
½ tsk gurkmeja
½ tsk socker

Koka blandningen tills den blir nästan torr. Rör om då och då. Fördela kikärtsblandningen i:
2 små bröd, t.ex. ciabatta eller bocata

Avsluta med att ovanpå fyllningarna fördela:
2 tsk pressad citron
färsk koriander
1 stor tomat, grovhackad efter att kärnhuset avlägsnats

Med smak av Indien. Låt gärna kikärtscurryn svalna och fukten dunsta innan du lägger upp den på brödet.

Energi: 390 kcal per ciabatta varav 14 g protein, 12 g fett och 58 g kolhydrater.

Powersbars med tropisk frukt

Ger 10 bitar

Sätt ugnen på 180º. Häll i en bunke:
3 dl fiberberikade havregryn
1 dl sojamjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Blanda noga med hjälp av visp. Tillsätt:
1 dl torkade tropiska frukter, finhackade
¾ dl ljus sirap
1 msk ljus rapsolja/jordnötsolja/mild olivolja
1 msk limejuice, pressad
½-¾ dl vatten

Blanda ordentligt. Om det är svårt att få degen att hålla ihop kan du tillsätta en extra matsked vatten. Forma på bakplåtspapper till en stor kvadrat, ca 1 cm tjock. Grädda i ca 25 minuter och låt därefter svalna en kvart innan du skär baket i 10 minuter och låt därefter svalna en kvart innan du skär baket i 10 bitar. Sun Maids Tropical Trio är en färdig blandning av ananas, papaya och mango som är god att använda. Men du kan byta ut mot din favoritfrukt eller vad som finns tillgängligt i din butik. 
Torkad frukt passar utmärkt i powerbars. Prova gärna egna blandningar.

Energi: 164 kcal per bit varav 5 g protein, 4 g fett och 26 g kolhydrater.

 

Hummus

Mixa med stavmixer eller matberedare: 

1 burk (ca 250 g) avrunna kikärter
1½ msk tahina
1 msk persilja, finhackad
2 små vitlöksklyftor, pressade
½ msk citronsaft, pressad
½ dl vatten
¾ tsk salt 

En smakrik version av hummus med mycket protein och låg fetthalt.

Energi: totalt 580 kcal varav 33 g protein, 20 g fett och 66 g kolhydrater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".