Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkockar Peter Harrysson och Stefan och Holmström

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 11.28

I Meny vecka

Persiljesoppa med fänkålsfräs

100 g plockade persiljeblad
3 fänkålsstånd
1 purjolök
1 potatis
1½ l god grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
olivolja till smaksättning
salt och nymalen vitpeppar

Persilja, denna ytterst användbara växt, går till allt. Som här, till soppa! Börja med att rensa och skölja fänkålen och purjolöken. Skär den vita delen på purjon i bitar och lägg dem i en stor gryta. Strimla fänkålen fint och lägg kanter och stänglar i grytan. Skär potatisen i små bitar, lägg dem i grytan, slå på buljongen och koka tills potatisen är mjuk. Riv ner vitlöken i grytan, slå allt i en mixer och lägg i persiljebladen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Strimla en bit av det gröna på purjolöken och fräs det tillsammans med den strimlade fänkålen i lite av olivoljan. Servera fräset i soppan eller vid sidan om. Vid servering, ringla lite olivolja på toppen.

Laxfärsbiffar

500 g laxkött, malet
eller skuret i bitar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk potatispuré
1 tsk currypulver
1 lime
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning

Exempel på laxens användbarhet. Vid Johans III:s hov gick det åt 860 färska laxar och 6 tunnor saltad lax – i månaden. Lägg alla ingredienser inklusive lite salt och peppa i en matberedare och kör till en fin färs med bra konsistens. Stek som pannbiffar i smör och servera med lite örtsmör och allehanda grönsaker som ugnsstekts i en god olivolja med salt och nymalen vitpeppar.

Fattiga riddare som dessert

8 skivor gott vetebröd
1 sats plättsmet
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
smör till stekning
sylt att servera till

Förekommer i nästan alla länder norr om Medelhavet. Rinner smeten ut från brödet har riddaren skägg! Gör man dem på osötat bröd och hoppar över sockret är det gott till en förrätt eller som tillbehör t.ex. löjrom, sill av alla sorter eller laxtartar.
Skär vetebrödet i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i plättsmeten ca 10 minuter. Stek skivorna i smör så de blir gyllenbruna, vänd i strösocker blandat med kanel. Servera riddarna lite ljumma med glass eller vispgrädde. 


Kalvfrikadeller i timjansås

Frikadeller:
200 g finmalen kalvfärs
3 msk fint vitt ströbröd
1 dl mjölk
1 msk fransk senap
2 ägg
salt och nymalen vitpeppar

Timjansås:
2 schalottenlökar
smör
2 msk vitvinsvinäger
3 dl torrt vitt vin
½ l kalv- eller kycklingfond
(går bra med tärning)
½ dl matlagningsgrädde
½ dl matyoghurt
ev. maizena
salt och nymalen vitpeppar
5 kvistar färsk timjan

Ännu en maträtt som vi lånat från våra grannar i söder. Förr bara sjukhusmat, men nu vet man bättre! Blanda alla ingredienser till frikadellerna och låt färsen vila svalt 1 timme. Fukta händerna och rulla bullar i önskad storlek, sjud försiktigt i saltat vatten tills de flyter upp, ca 5 minuter. Hacka löken fint och fräs den i lite smör utan att den tar färg. Häll i vinägern och koka tills nästan inget återstår. Häll i vinet och fonden, koka ner till ca 1 dl. Tillsätt grädde och yoghurt, koka upp och red eventuellt av lite med maizena utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Vid serveringen plockas timjanen och rörs ner i såsen. Tips: Det kan som omväxling vara gott att krydda på samma sätt som med dillkött, alltså med socker och ättika.      


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".