Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka 40

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 08.46

Vem är författaren?

Jag upphettade havren framför elden så gott jag kunde, gnuggade axen tills agnarna föll av och försökte skilja ifrån sädeskornen; de senare malde och stötte jag mellan två stenar, tillsatte litet vatten och knådade degen till en kaka, som jag gräddade över elden och åt varm med mjölk till.
Det var till en början en ganska intetsägande kost – ehuru nog så vanlig på många håll i Europa - men den smakade mig med tiden allt bättre; och som jag vid mer än ett tillfälle i mitt liv hade fått hålla till godo med det enklaste, var detta inte den första erfarenhet jag gjorde av hur lätt naturen låter tillfredsställa sig. Och jag kanske måste tillägga, att jag under hela min vistelse på ön inte var sjuk så mycket som en timme. Ibland lyckades jag för all del också fånga en kanin eller en fågel i någon snara och jag samlade regelbundet hälsosamma örter, vilka jag kokade och åt som sallad till mitt bröd; och som särskild delikatess kärnade jag då och då litet smör och drack kärnmjölken.
Till att börja med saknade jag salt alldeles oerhört; men vanan lärde mig snart att undvara det, och jag är säker på att det allmänna bruket av salt hos oss är en följd av överkultivering och att kryddan ursprungligen infördes bara för att öka törsten, varmed icke är sagt att den inte skulle vara nödvändig för konservering av kött under långresor eller på sådana orter som ligger långt från marknadsplatserna. Ty bevisligen finns det inget djur utom människan som tycker om salt; och vad mig själv beträffar så dröjde det länge efter det att jag hade lämnat landet, innan jag kunde fördra smaken av salt i någon maträtt.
Härmed vare det nog sagt om mitt kosthåll, ett ämne som andra reseskildrare kan fylla hela böcker med, precis som om läsarna vore personligen intresserade av huruvida vi har levt kräsligt eller påvert. Det har emellertid varit nödvändigt att som hastigast beröra ämnet, eftersom allmänheten annars skulle ha betvivlat att jag i tre års tid kunnat livnära mig i ett sådant land och bland sådana invånare.       

Rätt svar på förra veckans fråga: Katarina Mazetti


Vinnare:
Viveca Johansson, Alingsås
Roger Skogman, Falun
Annette Petevy, Frankrike
Eva Fogelberg, Kalmar

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 12 oktober       
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".