Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Älgleverpaté

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 10.27

I Meny vecka 41 2005

10 port

600 g älglever
mjölk till marinering
250 g fläskkarré i bitar
50 g ansjovisfiléer
1 krm kryddpeppar, malen
1 tsk salt
1 tsk mejram
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
2 ägg
300 g späck, tunt skivat 

Dag 1:
Skär levern i mindre bitar. Lägg dem i en skål och häll på så mycket mjölk så att det täcker. Låt köttet ligga 24 timmar i kylen. Häll av mjölken.

Dag 2:
Sätt ugnen på 125º. Mal fläskkarré, lever och ansjovisfiléer två gånger genom den finaste skivan på köttkvarnen eller kör eventuellt i matberedare. Blanda i kryddorna. Fräs löken i smöret, låt svalna och tillsätt den och äggen i färsen. Gör ett stekprov och smaka av. Klä en 1½ liters form med späckskivorna så att de hänger över kanten. Spara någon späckskiva. Häll färsen i formen, täck över med späckskivorna från kanterna och lägg på den sista skivan som lock. Sätt en digital termometer mitt i patén och grädda i ett vattenbad tills patén nått en innertemperatur av 68-70º. Låt den kallna i formen. Servera patén med en chutney, marinerad svamp eller gärna på en knäckebrödsskiva med äppelchutney.            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".