Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ost- och mandelgratinerad lax med apelsinbräserad potatis

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 13.32

I Meny vecka 42

4 port

500-600 g laxfilé (loins)
1 dl flagad mandel
60-80 g riven lagrad ost
2 msk lätt crème fraiche
1 klyfta vitlök
2 msk hackad persilja
salt + nymalen vitpeppar

Sätt ugnen på 225°. Skär fisken i portionsbitar, salta och peppra dem runt om och placera dem i en smord ugnssäker form. Blanda ihop mandel, persilja, riven ost, riven vitlök samt crème fraiche och bred över laxbitarna. Sätt in formen i den förvärmda ugnen ganska högt upp i ca 5 minuter på 225°. Stäng av ugnen helt efter 5 minuter och låt laxen stå i avstängd ugn i ca 5 -8 minuter till. Kolla gärna med en termometer, nät laxen har nått ca 45-47° innertemperatur är den färdig och laxen har saften kvar. Servera gärna med apelsinbräserad potatis eller ett gott potatismos och broccoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".