Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Saftig äppelkaka

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 13.43

I Meny vecka 42

4 äpplen
125 g smör
drygt 100 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 hela ägg + 1 äggula
1 tsk vanillinsocker
3 dl strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk fint rivet citronskal

Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i ½ cm tjocka klyftor. Smöra en bakform med löstagbar botten riktigt väl. Smält smöret i en liten kastrull, tag av ca 4 msk och fräs äppelskivorna tills de börjar mjukna. Rör ihop mjöl med bakpulver och malen kanel. Vispa ihop de hela äggen och gulan samt strösocker och vanillinsocker, vispa tills det blir tjockt och luftigt. Tillsätt citronskalet, det resterande smälta smöret och rör ner mjölblandningen. Blanda slutligen ner de frästa äpplena. Skeda över smeten i den förberedda kakformen, jämna till ovansidan. Grädda i ca 30 minuter, kakan ska ha fått fin färg. Tag ut kakan, låt den stå i sin form i ca 5 minuter, lossa kanten och stjälp upp på ett fat. Låt kakan svalna helt och servera den rumstempererad och beströdd med florsocker tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass. Det är gott att strö över rostad flagad mandel, eller hasselnötter på den färdigbakade kakan.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".