Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vitlökssoppa (veluté) med halstrade pilgrimsmusslor

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 13.43

I Meny vecka 43 2005

10 port

2 stora vitlöksknölar, så färska som möjligt
4 schalottenlökar
5 dl torrt vittvin
2 liter kraftig hönsbuljong
6 dl grädde önskad fetthalt
8 äggulor
timjan, gärna citrontimjan
olivolja + lite smör
20 styck pilgrimsmusslor eller scampistjärtar

Skala ut vitlöksklyftorna. Skala schalottenlöken, hacka timjanen, fräs alltsammans i lite olivolja och en klick smör. Låt det inte bli för mörk i färgen, bara antydan till gyllenbrunt. Häll på vittvin och låt det koka in nästan helt. Häll på buljongen och låt det hela småputtra i ca 30 minuter. Mixa soppan och sila av, tillsätt 4 dl av grädden. Låt småkoka i ca 10 minuter till, smaka av med salt och peppar och ev. lite malen muskotnöt.
Vispa resten av grädden och blanda med äggulorna, vispa ner i den varma soppan. Låt soppan bli varm under ständig vispning, men låt den inte koka, då skär den sig.

Halstra pilgrimsmusslorna och servera till soppan med en klick pesto på.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".