Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karamelliserad vitlök

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 13.45

I Meny vecka 43 2005

God till fisk, gärna lax, till lamm eller att strö över zucchini eller aubergine som en helt grön rätt. Genom att förvälla vitlöken först får man bort den vassa smaken och vitlöken blir mild och god.

Du behöver:
10 färska vitlöksklyftor
1 msk citrusglaze   

Skala vitlöken och skriva den fint. Förväll den 1-2 minuter i lite saltat vatten. Låt den rinna av. Bred ut löken på ett bakplåtspapper och torka den i 100° cirka 1 timme, tills skivorna är knapriga. Värm citrusglaze i en liten panna och vänd runt vitlöken tills den sugit upp glasyren och blivit karamelliserad. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper och dela på dem, så att de inte klibbar ihop till en klump.

Har du riktigt färsk vitlök behöver den bara förvällas en gång.  Häll annars av vattnet, slå på nytt och förväll en andra gång. Vill du ha lite bitigare smak förväller du den inte alls.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".