Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Inlagda vitlöksklyftor

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 13.49

I Meny vecka 43 2005

Genom att koka vitlöken i lagen en stund får den mer smak. Vitlökarna är goda som tilltugg eller att blanda ner i olika rätter.

Du behöver:
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl vitvinsvinäger
2 spanska pepparfrukter, urkärnade och delade
1 msk salt
2 msk socker
2 lagerblad
1 kvist timjan
2 kvistar oregano
2 kvistar basilika
1 kvist rosmarin
några vitpepparkorn
500 g vitlöksklyftor, skalade
ca 1 dl olivolja

Blanda vatten, vin och vinäger med resten av ingredienserna utom vitlöken och oljan. Koka upp allt i en kastrull. Sjud i 1–2 minuter. Lägg ner vitlöken och puttra 1–2 minuter till. Låt vitlöken kallna i vätskan och häll sedan över allt i väl rengjorda burkar. Skeda olivolja över som ett ’’lock’’. Täck noga och låt dra svalt i 2 veckor. Servera dem som de är eller gör en god örtolja att lägga vitlökarna i. Färsk vitlök, som inte har fått den gröna strängen, är bäst. Äldre vitlök ska helst förvällas 1 minut i kokande vatten först, så blir smaken mjukare. Lägg sedan ner dem i den heta lagen, utan att koka.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".