Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Persiljesoppa med fänkålsfräs

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 14.22

I Meny vecka 43 2005

100 g plockade persiljeblad
3 fänkålsstånd
1 purjolök
1 potatis
1½ l god grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
olivolja till smaksättning
salt och nymalen vitpeppar

Persilja, denna ytterst användbara växt, går till allt. Som här, till soppa! Börja med att rensa och skölja fänkålen och purjolöken. Skär den vita delen på purjon i bitar och lägg dem i en stor gryta. Strimla fänkålen fint och lägg kanter och stänglar i grytan. Skär potatisen i små bitar, lägg dem i grytan, slå på buljongen och koka tills potatisen är mjuk. Riv ner vitlöken i grytan, slå allt i en mixer och lägg i persiljebladen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Strimla en bit av det gröna på purjolöken och fräs det tillsammans med den strimlade fänkålen i lite av olivoljan. Servera fräset i soppan eller vid sidan om. Vid servering, ringla lite olivolja på toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".