Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Boeuf bourguignon

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 14.10

En mustig, vindoftande gryta, så fransk som den kan bli!
En härlig festrätt.

8-10 port
1½ kg bog, ytterlår eller högrev i ca 4 cm bitar
3 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ dl vatten
1 kvist färsk timjan
1 lagerblad
2 krossade vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
75 cl kraftigt rödvin (1 flaska)
2 dl köttbuljong av tärning
1 msk tomatpuré
200 g rimmat fläsk i grova strimlor
25 g smålökar
200 g färska champinjoner
1 msk smör
bladpersilja

Servering:
rostat bröd i trekanter

Bryn köttet väl runt om i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra. Flytta över köttet i en gryta, vispa ur stekpannan med vatten och sila ner skyn i grytan. Tillsätt kryddor och vitlök, pudra över vetemjöl och rör om ordentligt. Häll på rödvin och buljong så att det knappt täcker köttet. Vispa i tomatpuré. Låt grytan koka sakta under lock på svag värme tills köttet är mört, det tar ca 1½ timme. Stek fläsket knaprigt och stek hela skalade lökar och små champinjoner i smör. Lägg fläsk, lök och svamp i grytan och koka ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Strö över persilja. Servera med kokt eller pressad potatis och rostat bröd i trekanter.

vecka 45 2005

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".