Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Stekt gås

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 15.04

I Meny vecka 45 2005

8-10 port

5-6 kg gås
1 citron
2 buljongtärningar
salt, vitpeppar
6-8 äpplen
20 kärnfria katrinplommon
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 175º. Tag ur, skölj och torka fågeln. Halvera citronen och pressa ur den inuti. Krydda in- och utvändigt med salt och peppar. Skär äpplena i klyftor, blanda med katrinplommonen och stoppa i fågeln. Lägg fågeln med ena lårsidan upp i gallervaggan i långpannan.

Sätt fågeln i ugnen. Koka upp buljongtärningarna i vatten. Stek fågeln 20 minuter per lårsida och därefter med bröstsidan upp. Häll över buljongen i långpannan och ös fågeln med 10 minuters mellanrum. När fågeln stekt ungefär 2 timmar känner man med provnål i låret. Är köttsaften helt klar och nålen lätt glider genom det köttigaste stället är fågeln färdig. Häll av stekskyn, öka värmen till 225º, ös fågeln med ett par matskedar kallt vatten och låt den eftersteka med ugnsluckan på glänt så blir skinnet knaprigt. Skumma bort så mycket fett som möjligt från stekskyn, men spara det i en kopp. Vispa ut vetemjölet i lite kallt vatten, blanda ned redningen i skyn och koka upp. Tag ut några matskedar av fyllningen, låt koka med i såsen och smaka av med lite gåsflott, salt och peppar. Skär upp fågeln och servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".