Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Svartsoppa

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 15.02
Svartsoppa

I Meny vecka 45 2005

Svartsoppan blir bäst om den får mogna en dag innan den serveras. Rensa gåshjärta och muskelmage. Dela vingar och hals och koka med halsskinn och gåslever i lättsaltat vatten med soppgrönsaker 29-30 minuter. Skumma buljongen de första 5-10 minuterna och sila upp när den är mustig. Späd med hönsbuljong så att det blir 2 liter. Tärna 2 syrliga äpplen och 4-6 katrinplommon, koka i täckande vatten 15-20 minuter, sila upp och ställ åt sidan. Koka upp buljongen och red med 4-6 matskedar beurre manié. Späd med äppelavkoket tills buljongen har god syra. Krydda med timjan, mejram, några hela kryddnejlikor och 1 tesked av vardera kanel och ingefära. Smaka av med 1 deciliter rött vin, 4-5 centiliter portvin och samma mängd konjak. Koka soppan 20-30 minuter, sänk värmen mycket och häll sakta i 4 deciliter färskt gåsblod eller svinblod i buljongen, som endast får sjuda. Låt soppan mogna 10-12 timmar, värm försiktigt på låg värme, smaka av med mera kryddor eller äppelavkok och servera med värmt krås, kokta äppelklyftor och katrinplommon.       

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".