Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fikon-french-toast

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 08.58

I Meny vecka 46 2005

300 g färska fikon + 100 g torkade fikon
80 g strösocker
1-2 dl glögg
1 kanelstång
8 skivor formfranska
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 ägg
1 äggula
100 g färska brödsmulor
smör att steka med
socker och kanel 

Tvätta fikonen, skär dem i mindre tärningar och lägg dem samt kanelstången och sockret i en rymlig gryta. Häll på glögg och låt det hela koka på svag värme i ca 20-30 minuter eller tills det mesta av vätskan dunstat bort och det liknar en sylt. Dra av och låt kallna. Kantskär brödskivorna. Bred lite av fikonmarmeladen på en sida av brödet och gör dubbelmackor helt enkelt. Gör i ordning 3 skålar. Blanda ihop mjölk, grädde, ägg, äggulan samt 1 msk strösocker och häll detta i en av skålarna. Häll upp brödsmulorna i den andra skålen samt socker och kanel i den tredje skålen. Tag fram mackorna och dela dem en gång så det blir 2 avlånga dubbelmackor av varje. Lägg ner mackorna för ca 30 sekunder i ägg- mjölkblandningen och sedan i brödsmulorna, tryck fast smulorna ordentligt. Stek mackorna gyllene i smör på båda sidor. Tag upp de och lägg dem i socker och kanel. Serveras nystekta till glögg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".