Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Julkryddad rapsolja

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 08.59

I Meny vecka 46 2005

Den här oljan går att använda på många sätt, baka, steka, droppa över en varm kitt- eller getost, i sallader och är mycket gott över en ank- gås- eller kycklinglever. Att vispa ihop med en varm honung och servera till glass, med några rostade mandlar eller pecannötter. Låt fantasin sätta stopp.

1 dl rostade hackade hasselnötter 
2 kanelstänger
2 kryddnejlikor
6 kardemummakapslar
1 stjärnanis
1 vaniljstång
4 dl kallpressad rapsolja

Tag fram en konserveringsburk och lägg ner de rostade, hackade hasselnötterna. Stöt kryddorna lite lätt i en mortel. Lägg dem i en panna och rosta dem tills det sprider sig en härlig doft. Flytta över till en mixer, tillsätt den sönderklippa vaniljstången och hälften av oljan. Kör igång och tillsätt resten av oljan i en jämn stråle. Kör tills kryddorna är finfördelade. Häll upp i konserveringsburken med hasselnötterna. Förslut genast och ställ burken i ett soligt fönster några dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".