Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Saffransrisottokakor med russin och auberginer

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 15.54

I Meny vecka 46 2005

Risotto:
4 dl avorioris
1 gul lök (hackad)
2 msk olja
1 kuvert saffran
7½ dl hönsbuljong
ca drygt 1 dl vittvin
50 g riven cheddarost
1 klick smör 

Fräs hackad lök, saffran och riset i olja tills det blir glasigt. Häll på 1½ dl av buljongen, låt den helt koka in i riset. Rör om och tillsätt vin och buljong i omgångar, tills allt är förbrukat och riset är mjukt, men har en liten kärna kvar. Rör ner osten och en klick smör samt ev. mera salt. Bred ut riset på ett fat och låt svalna.

Inlägg:
1 aubergin
3 msk russin
1 tsk hackad rosmarin (eller ½ tsk torkad)
salt
½-1 tsk råsocker + 1 knivsudd malen kanel
rapsolja
2 ägg 

Skär auberginen i små tärningar ca 1x1 cm stora. Salta på dem och låt dem stå och dra i ca 30 minuter, så överskottsvätskan och beskan har gått ur dem. Spola av dem och krama ur dem lite lätt. Värm upp olja i en rymlig panna och bryn auberginetärningarna runt om. När de har fått fin färg och känns knapriga, tillsätter man russin, råsocker- och kanelblandningen och rosmarin. Rör om och låt det karamellisera sig, men akta så det inte blir bränt. Rör ner detta i saffransrisotton tillsammans med äggen. Forma små kakor av smeten. Ställ dem kallt 1 timma så de stelnar. Stek dem gyllene i olja. Servera dem varma. OBS. Håller inte smeten ihop, kan man vända dem i lite vetemjöl innan man steker dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".