Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Banan- och cashewnötsbröd med julens kryddor

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 15.58

I Meny vecka 46 2005

150 g rumsvarmt smör
1 msk ljus muskovadosocker
1 tsk vanillinsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk malen muskotnöt
1 tsk malen ingefära
½-1 tsk malen kanel
drygt 1 dl grovt hackade cashewnötter eller mandlar
1½ dl russin
ev. några droppar romarom eller 1-2 msk mörk rom om det finns
3 mogna bananer
smör och ströbröd till formen 

Rör smör och muskovadosocker samt vanillinsocker smidigt. Rör ner ett ägg i taget, rör vidare, tills det blir en luftig, fluffig smet. Blanda vetemjöl med bakpulver, kryddorna, de hackade nötterna samt russin. Mosa bananerna med rom eller romarom i en skål. Vänd undan för undan ner mjöl- och kryddblandningen samt de mosade bananerna växelvis i äggsmeten. Smörj och häll i ströbröd i en brödform och häll i smeten. Släta till ytan och grädda brödet längst ner i 175° ugn i ca 70-80 minuter. Gör gärna ett stickprov. Tag ut brödet och låt det svalna i minst 15 minuter innan man kan stjälpa upp det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".