Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Marsipan- och päronpizza

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 16.00

I Meny vecka 46 2005

Pizzadegen:
400 g vetemjöl
1 nypa salt
1 msk socker
25 g jäst
2 dl vatten (ljummet)
2 msk smält smör el margarin
 

Till att lägga på:
250 g mandelmassa
150 g mascarponeost eller crème fraiche
2 msk Amarettolikör eller några få droppar bittermandelolja
2 msk citronsaft
3 urkärnade och skalade päron
3 msk mandelspån  

Börja med att göra pizzadegen, lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt det smälta smöret, sockret och saltet, rör ner mjölet och blanda ihop till en smidig pizzadeg. Täck av med en kökshandduk och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Strö mjöl (gärna maizenamjöl) på en ugnsplåt och kavla ut pizzadegen. Gör en rund pizza på ca 24-26 cm, dra upp kanterna, ja som en riktig pizza, lägg pizzan på den mjölade plåten. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet, blanda med mascarponeosten eller crème-fraichen, amarettolikören och citronsaften till en krämig massa, bred den jämnt över pizzan. Skär päronen i tunna klyftor och lägg dem omlott på pizzan. Grädda pizzan tills den är gyllengul ca 15 minuter. Rosta mandelspån i en torr panna och strö över. Skär pizzan i snittar och servera den varm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".