Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kycklingterrine

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 10.55

I Meny vecka 49 2005

200 g urbenat skinnfri kycklingkött
2 dl grädde (iskall)
50 g torkad, blötlagd och urkramad skogssvamp
(Karl-Johan el trattkantareller)
½ äpple
2 schalottenlökar (finhackade)
1 msk hackad färsk mejram eller timjan
salt och peppar
pyttelite malen muskotnöt
2 msk conjak eller calvados
smör
lite olja att pensla formen med
1 patéform på ca 7,5 dl


Pensla patéformen med lite olja och klä den sedan med plastfolie, låt gärna plasten hänga över kanten. Skär kycklingköttet i bitar och ställ det i frysen för ca 10-15 minuter. Skala äpplet och skär det i mindre tärningar, grovhacka svampen. Smält 1 msk smör i en panna och fräs lök, svamp och äppelhacket däri, salta, peppra och tillsätt conjaken eller calvadosen. Koka upp och dra av. Låt det kallna helt och tillsätt sedan hackad timjan el mejram.
Lägg det iskalla kycklingköttet i en matberedare, salta och peppra, tillsätt lite malen muskotnöt och kör igång. Tillsätt grädden i en tunn stråle och kör tills det blivit en slät färs. Gör gärna ett stekprov och se om sältan räcker till. Blanda färsen med det kalla svamp- och äppelfräset. Fyll smeten i den förberedda patéformen, banka formen några gånger på köksbrädan, så ev. luftbubblor kommer ut. Täck av formen med det överhängande plastfoliet samt  en bit aluminiumfolie. Sätt formen i långpannan med varmt vatten.  Grädda på 125° i ca 1 timma. Kontrollera med en ugnstermometer, när den visar 68-70° är terrinen färdig att ta ut. Låt terrinen svalna över natten innan den ska skäras upp.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".