Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Inlagd sill

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 10.56

I Meny vecka 49 2005

Inlagd sill (stor sats) som ska bli 3 sorters sill

10 saltsillfiléer (urvattnade)
Lagen:
5 dl vatten
8 dl strösocker
1 gul lök (skivad)
1 morot
1 msk krossade kryddpepparkorn
3 hela nejlikor
3 lagerblad
2½ dl ättiksprit 12%

Blanda ihop alla ingredienser till lagen och koka upp den. Låt den gärna koka några minuter, då släpper kryddorna sin smak, drar av och låt kallna helt. Skölj sillfiléerna noga och låt dem rinna av ordentligt. Lägg sillarna i lagen, täck av och ställ de kallt i minst 2 dygn.

Plocka upp så många sillfiléer som behövs och skär upp i sneda bitar, alltid med ryggen mot dej på brädan, då får man de finaste möraste bitarna. Placera på ett vackert fat med kant eller en burk. Hacka 1 röd lök och lägg på sillen, krossa några kryddpepparkorn och toppa med dem, skeda sist över lite av grundlagen.


Tomtesill med smak av ingefära och äpplen

3 – 4 inlagda sillfiléer
Såsen:
3 skållade och hackade tomater
1 rött äpple, tärnad med skalet kvar
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl chilisås + 1 msk tomatpure
2 msk mangochutney
skal och saft från 1 limefrukt
2 msk hackad dill
1-2 msk vinäger
½ tsk sambal olek
2-3 msk flytande honung
1 msk färsk riven ingefära
1 nypa malen kanel
3 msk olja

Rör ihop såsen.
Skär sillen i sneda bitar och varva med såsen, ställ kallt i minst ett dygn. Dekorera med dill och ev. skuren gräslök.
Det blir kanske lite mera sås än vad  som går åt, men den går att spara och använda som dipp till grönsaker, kycklingspett eller stekt fisk.



Bacardi- limesill med äpplen och basilika

3 inlagda sillfiléer
½ grönt äpple (Granni Smith)
1 dl grundlag
1 limefrukt (fint rivet skal från hela och saft från halva frukten)
½ -1 msk råsocker
4-5 msk Bacardi (vit rom)
½ kruka basilika

Tag upp 3 sillfiléer ur grundlagen, låt dem rinna av ordentligt och skiva upp dem i sneda bitar. Lägg bitarna på ett fat med kant eller i en burk (gärna glasburk).
Blada limeskal och saft, Bacardi, grundlagen, råsocker och basilikan i en matberedare eller använd mixerstaven. Kör tills det blivit en alldeles grön lag. Skala och tärna äpplet och lägg genast ner i lagen och häll över sillen. Ställ svalt någon timma före serveringen. Den här gröna lagen gör man bäst samma dag som den ska användas, för det är syran i lagen som gör att den gröna färgen inte vill hålla så länge. Men smakerna förändras däremot inte. Vill man göra lite extra dekoration, så riv gärna lite limeskal över sillen straxt innan den ska sättas fram och hyvla över lite färsk kokosnöt!!!
Då blir det lite exotic över det hela och mycket gott.

Vill man ha sillen krämig, så går det bra att blanda 2 cl crème fraiche och 1 msk majonnäs med Bacardin, limesaften och skalet och kör det i matberedaren tillsammans med basilikan, men utan socker. Blanda med sillbitarna och det tärnade äpplet.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".