Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lätta semlor

Publicerat tisdag 28 februari 2006 kl 15.20

I Meny vecka 9 2006

Poängen med semlor är egentligen att de ska vara riktiga kaloribomber så att vi står oss över fastan, men nu när det är sällsynt att vi ägnar oss åt sådan späkning skadar det inte att prova en energisnål variant. Bullarna blir så luftiga och goda att det knappt känns som en uppoffring att äta ”smalmat”.  

12 medelstora semlor
25 g jäst
2½ dl lättmjölk
1 dl kesella lätt
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk malen eller stött
kardemumma
420 g (7 dl) vetemjöl
eller vetemjöl, special
1 msk rumsvarmt smör eller margarin
ägg till pensling
flagad mandel till dekor 

Fyllning:
1 dl sötmandel
2 msk strösocker
1 dl kesella lätt
3 dl mellangrädde eller
vaniljvisp

Smula ner jästen i en degbunke, ljumma upp mjölken och slå den över jästen. Tillsätt även kesellan. Blanda socker salt, kardemumma och mjöl och rör ner i degvätskan tillsammans med smöret. Knåda ihop till en deg och arbeta degen ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-12 minuter. Låt svalna. Hacka eller mixa mandeln till fyllningen fint. Skär ett lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandel, strösocker och kesella och blanda ihop till en tjock massa. Fyll massan åter i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och ät med gott samvete!    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".