Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka 09

Publicerat onsdag 1 mars 2006 kl 15.01

Vem är författaren?

Varannan helg far de till Kikkeri, där gamla farfar Ivan Ivanovitj nu bor. Han är fortfarande i farten och hans syster är ännu piggare. De brukar gnabbas om vem som är mest skraltig, men de har svårt att hitta fel hos varandra.

Att de är så noga med vad de stoppar i sig kan mycket väl bidra till deras järnhälsa. Sådant brydde sig inte farfar om förut, men nu har han nästan blivit fantastisk. Varje morgon tuggar han en matsked solrosolja i tre minuter och på fastande mage. Så spottar han ut. Och det som är av ondo följer med.

- Detta är hälsan, säger han.

De sötar maten med egen honung och steker gör de sällan. Kött har de bara till försäljning. De äter smör, grovt rågbröd och mjölkprodukter. De odlar givetvis bönor och ärter. Varje lördag får man ärtsoppa i Kikkeri. Ärterna läggs i blöt över natten och kokas sedan. Så steker man lök, morötter och potatis – allt i småbitar. Bitarna läggs i ärtsoppan. Så blir det Kikkeri-soppa, som småflickorna älskar.

Rätt svar på förra veckans fråga: Doris Lessing.

Vinnare:
Rikard Stymne, Lund.
Lisa Åsman, Eskilstuna.
Folke Holmberg, Örebro.
Kerstin Henriksson, Växjö.

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 8 mars.         
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".