Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Marsviner 2006

Publicerat torsdag 2 mars 2006 kl 11.19

Ja här kommer det ånyo en mängd viner i smärre partier: en del lite större – en del väldigt små, ner till sisådär fyra fem lådor, och det kan ju rimligen inte vara någon poäng för mig att rekommendera ett vin som dom flesta aldrig ser röken av.

Men om det kommer några tusen buteljer, så kanske det är mödan värt att söka upp en nyhet. Använd gärna Systemets hemsida, som funkar riktigt bra nu, med butikernas exakta saldobesked – som oftast stämmer.

Fast något större besvär är det nog inte att hitta en av storlanseringarna, 36 000 flaskor av sydfranska vitvinet Le Midi Viognier. Den gamla Rhônedruvan Viognier som för några decennier sedan var på väg att överges som alltför svårodlad, är nu trendig charmdruva i dom flesta världsdelar, och det tycks vi ha upptäckt också här hemma. Viognier ger feta toner av persika, viol och ibland aprikos, och den finns nu i flera blandviner för att ge aromatisk skjuts åt exempelvis den neutralare chardonnayn. I Le Midi Viognier 2004 får druvan alltså trona själv, och nog har den karaktär alltid, med kryddig aprikosfrukt och pomeransaromer i kanske mer pedagogisk än elegant stil. Men det är mycket vin för 58 kronor, och till någon asiatiskt anstruken fisk är den nog perfekt. Nummer för Le Midi 98441.

Blandad hittar vi Viognier i chilenska Santa Helena Premium Varietal Viognier Chardonnay, en snäll, frisk och god blandning med citrustonad frukt och lätt aprikoskrydda för 75 kronor. Santa Helena och en räksallad, och våren är här. Numret är 98267.

En annan rolig chilensk druvblandning är Santa Isabel Gewürztraminer Sauvignon Blanc. Denna något oväntade kombination ger ett lätt citrustonat vin med en aning fet blommighet från Gewürzen och frukttät smak med bra bett i syran. Riktigt gott och samma salladslämplighet för Santa Isabel Gewürztraminer Sauvignon Blanc. 99 kronor och nummer 98380.

Annars är det flera viner som återkommer, fast i begränsade mängder. Som österrikiska Domäne Wachau Grüner Veltliner 2004, alltid lika pålitligt vitpepprig grapefrukt- och persikopräglad med mineraler i eftersmaken, och med bara 11,5% alkohol uppmanar den till samma vårlätta användning. 70 kronor för Domäne Wachau Grüner Veltliner, med nummer 98082.

Lika välkommen tillbaka är italienska Gini Soave Classico med sin plommongula frukt för 109 kronor, nummer 98429, och specialvarianten av trotjänaren Casal di Serra, gjord på druvor från extra gamla stockar.

Denna Verdicchio får då en härligt komplex mandeltonad fruktighet och rivig mineralton som många dyrare viner aldrig kommer i närheten av.

119 kronor för Casal di Serra Vecchie Vigne 2003, med nummer 98413, ett vin som matchar både kyckling, skinka och kalv.

Den får en intressant konkurrent i nykomlingen Dominé 2004, en biodynamiskt odlad Verdicchio med intressant mineralinklädd smörig ton av plommon och mandel. Ett vin som kräver mycket smak i maten, gärna något ljust kött.

99 kronor för Dominé 2004, med nummer 99874.

En upptäckt för mig det senaste året har varit hur gott det kan vara med Sémillon. Denna vita Bordeauxdruva är kanske mest känd i söta Sauternes, men torra eklagrade Bordeauxer kan vara fantastiska – och dyra. Att få till något liknande i Nya Världen har inte varit lika lätt, och australisk Sémillon får ofta en besvärande vaxighet, förutom i Hunter Valley, där man gör ett kännarvin som blir gott först efter 15 år.

Men nu börjar det dyka upp riktigt läcker, drickfärdig Sémillon från Sydafrika, denna månad Steenberg Sémillon 2005, med en charmig blandning av paprikagrön gräsighet och exotiska toner av mango och passionsfrukt, inramat av en lätt gräddig ekton efter bara några veckor på fat. Ah, det är inte dumt, och här kan man tänka sig både getost och grillade skaldjur till. 119 kronor för Steenberg Semillon, med nummer 99956.

Riktigt god Sémillon har jag också stött på i Washington State på amerikanska västkusten, men det görs än så länge bara i liten mängd, och hit har vi mest fått Cabernet & Merlot. Men på den röda sidan tycks Syrah visa sig vara det man ska satsa på i Columbia River Valleys torra klimat. Prova Duck Pond Syrah 2002, en fyllig, köttig och härligt såsig Syrah med mjuk, charmig, björnbärstonad avslutning.

En örtig lammkotlett och kvällen är räddad. 92 kronor för Duck Pond Syrah med nummer 98355.

Lika köttsugen blir man av sydafrikanska Goue Vallei Cabernet Sauvignon Pinotage, en lyckad druvblandning som ger många komponenter i doft och smak. Här en buljongtonad örtig köttig frukt med mörka bär och tuggiga tanniner som garanterat sätter fart på fläskkarrén. Ovanligt fyllig för 65 kronor är Goue Vallei Cabernet Sauvignon Pinotage 2005, ett vin som dessutom är rättvisemärkt, för första gången på Systemet. Numret är 98386.

Spanien visar upp en allt stramare stil, med mycket ursprungskänsla i Castaño Collección, från sydöstra regionen Yecla, med mörkt bärig doft och strävt örtig smak med tajta fruktsyror – ett riktigt snyggt biffvin, precis som Señorio de Sarría Viñedo No 9 Cabernet Sauvignon från Navarra, med massor av björnbär och fatvanilj, men också rejäl strävhet på tungan. 89 kronor för dessa båda synnerligen samtida spanjorer, numret för Castaño Collección är 98598 och för Señorio de Sarría 98599.

För lättare kötträtter, kanske med charkuterier, är norditalienska Foradori 2003 en självklarhet. Druvan Teroldego Rotaliano som nått viss popularitet här i landet är här något uppgraderad och signerad en av Italiens vindrottningar, Elisabetta Foradori, och det innebär en stilig fruktsyrlig balans av söta körsbär och friska örter för 139 kronor. Numret för Foradori är 98532.

Fast månadens stora nyhet är faktiskt svensk och återfinns bland spriten.

Det är Mackmyra, den första svenska whiskyn. Detta märkliga projekt som inleddes 1998, då fyra killar och fyra tjejer på skidsemester bestämde sig för att göra en svensk maltwhisky. Dom hittade ett gammalt järnbruk vid Gavleån, började bränna i en hemmasvetsad kopparpanna, och arbetet har efter hand rönt stor uppmärksamhet och stort gensvar bland whiskyintresserade, men också massor av beröm från whiskyexperter på besök. Nu är det inte riktigt dags för kommersiell serieproduktion än, och den första produkten som släpps på Systemet kallas Preludium 01, en blandning av alla försök som gjorts under utvecklingsskedet. Den går i fruktig stil och är lagrad på begagnade sherryfat, bourbonfat och faktiskt också nya svenska ekfat. Den är heller inte nerspädd, utan håller drygt 55%, så det krävs vattning. Men det är en mycket smakrik och överraskande god whisky, som visar att kartan är på väg att ritas om, än en gång.

439 kronor kostar en halvliter av Mackmyras Preludium 01, och med tanke på landets alla maltwhiskygalningar, så lär det bli en eftertraktad souvenir.

Vitt

98441 Le Midi Viognier 2004, Pays d’Oc, Frankrike 58:-

98082 Domäne Wachau Grüner Veltliner 2004, Österrike 70:-

98267 Santa Helena Premium Varietal Viognier Chardonnay 2005, Chile 75:- 98380 Santa Isabel Gewürztraminer Sauvignon Blanc 2005, Chile 99:-

99874 Dominé 2004, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien 99:-

98429 Gini Soave Classico, Italien 109:-

98413 Casal di Serra Vecchie Vigne 2003, Verdicchio, Italien 119:-

99956 Steenberg Semillon 2005, Sydafrika 119:-

Rött

98386 Goue Vallei Cabernet Sauvignon Pinotage 2005, Sydafrika 65:-

98598 Castaño Collección 2003, Yecla, Spanien 89:-

98599 Señorio de Sarría Viñedo No 9 Cab. Sauv. 2002, Navarra, Spanien 89:-

98355 Duck Pond Syrah 2002, Columbia Valley, USA 92:-

98532 Foradori 2003, Teroldego Rotaliano, Trentino, Italien 139:-

Whisky

10475 Mackmyra Preludium 01, Sverige 439:- (50 cl)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".