Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Örtmarinerad renstek i gryta

Publicerat torsdag 9 mars 2006 kl 12.07

I Meny vecka 10 2006

4-6 port

Marinad:
1 flaska mörkt öl (33 cl)
2 flaskor ljust öl (33 cl)
10 krossade vitpepparkorn 2 lagerblad
1 tsk timjan
1 kg benfri renstek
2 msk margarin eller smör
1½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri, ca 25 g 

Sås:
ca 3 dl sky från steken
2 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpuré
1 msk soja eller
½ tsk balsamvinäger 

Blanda samman marinaden i en bunke eller dubbla tjocka plast­påsar och lägg i steken. Är steken fryst så lägg den otinad i marina­den. Marinaden måste täcka köt­tet helt. Låt köttet marinera ca 2 dygn. Ta upp steken ur marinaden och torka av den. Bryn den väl runt om i matfett i en gryta. Salta och peppra. Skala och skiva lok, morot och selleri. Sila marinaden. Låt lök, morot, selleri och kryddor fräsa ett par minuter bredvid steken. Häll på 2 dl av marinaden och låt köttet sakta steka under lock tills det är mört, 1-1½ timme. Späd mer om så behövs.

Ta upp steken och lägg in den i aluminiumfolie. Sila stekskyn och späd eventu­ellt med marinad så det blir ca 3 dl. Låt det koka upp i en kast­rull. Tillsätt grädden och låt såsen koka utan lock ca 10 minuter. Smaka av med tomatpuré och soja eller balsamvinäger. Red av skyn med lite vetemjöl utrört i vatten. Koka såsen ett par minu­ter. Skär upp steken och servera den med kokt potatis, sås, grönsa­ker och gelé.

Recept ur viltkokboken ICA BOKFÖRLAG

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".