Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka 11

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 12.46

Vem är författaren?

- Jag tycker att du har blivit så mager, klagade Margaret Kleiven. ”Du har ju alltid varit en smärt karl, men nu är du rent ut sagt mager!

Evald Bromo hade börjat förakta sin fru. Han hade aldrig äls­kat henne, men på sitt sätt hade han alltid känt något positivt för den taniga varelsen; ett slags kärleksfullt beroende som gränsade till tacksamhet. Nu äcklade hon honom. Dagar som denna, när hon hade skyndat sig hem från jobbet för att städa till helgen och tog emot honom med ett utslitet förkläde om magen och röda händer av allt skurande, tålde han knappt den torra beröringen av hennes läppar mot kinden när han hängde av sig rocken.

- Du måste sluta med det där springandet. Det är inte sunt Det har förresten kommit ett paket till dej.

- Paket, upprepade han tonlöst.

En dunst av tvättmedel och stekt sej slog emot honom när han gick ut i köket. Han satte sig tungt på en pinnstol och la armbågarna på bordet

- Trött, sa han. -Mat?

- Ja tack.

Hon tog tallriken framför honom och gick bort till spisen. Han stirrade slött på henne och försökte uppamma en aptit som han inte hade känt på tre veckor. Ju mer han sprang desto mind­re åt han. Nu hade han slutat ta bussen till jobbet. Han sprang. Fram och tillbaka. Men hungrig var han aldrig.

-Här. Ät

Hon ställde tallriken framför honom. Stekt sej med lök och

potatis och en sladdrig gurksallad som hade stått för länge, Han petade i fisken med gaffeln och förstod inte hur han skulle få det i sig.

- Här, sa Margaret igen. Det här kom med posten. Packa upp det då!

Han la ifrån sig gaffeln. Paketet var inte stort, omkring fem­ton gånger femton centimeter och ganska platt. Namn och adress var skrivna med neutrala versaler. Ingen avsändare.

Han tog paketet och vände på det. Ingen avsändaradress där heller. Så kände han en våldsam stöt i mellangärdet, en explo­sion av adrenalin som spred sig till alla lemmar och fick honom att lägga paketet i knät för att inte tappa det.

- Bara en pulsmätare, sa han kort.

- Pulsmätare?

Hon log och började äta.

- öppna det då! -Nej.

Han tvingade i sig tre skivor gurka. De växte i munnen och han fick problem med att andas.

-Vad är det med dej, sa hon retligt. Kan du inte öppna det så jag får se vad du har köpt?

- Nej, säger jag ju. Det är bara något till joggningen, och den har väl du aldrig intresserat dej för.

Den stekta löken smakade gummi och grillkryddor.

- Men ärligt talat, Evald. Kan jag inte få se på den där... Den där pulsmätaren då!

Hon reste sig och lutade sig ner mot hans knä. När hon skul­le ta paketet grep han henne blixtsnabbt om handleden och klämde till.

- Hör du inte att jag säger nej!

Så hade han aldrig skrikit till henne. Aldrig så våldsamt. Ald­rig hade han gjort henne fysiskt illa heller. Nu klämde han hennes underarm allt vad han kunde och släppte inte förrän tårarna började rinna nerför hennes kinder, som var blanka av stekos.

- Förlåt mej, sa han uppgivet. Jag är bara så trött nuförtiden. Det ärbara en pulsmätare. Det är fullständigt ointressant för dej. Hon svarade inte. I stället tog hon tallriken med sig in 1 rum­met och satte sig vid det fina matsalsbordet där det inte hade suttit gäster på många, många år.

Evald Bromo lät maten stå, tog paketet med sig och försvann utan ett ord om vart han skulle.

Rätt svar på förra veckans fråga:
Gustav Flaubert.


Vinnare:
Astrid Lindahl, Ulricehamn
Birgitta Granvik, Stockholm
Erik Kårehagen, Nyköping
Erik Berg, Hallstavik
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 22 februari.         
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".