Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ugnsbakade rotsaker med honungs- och apelsinmarinad

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 10.49

I Meny vecka 11 2006

2 morötter
2 palsternackor
1 mindre kålrot
3 schalottenlökar (gärna bananschalottenlök)
1 dl rostade hasselnötter
4 vitlöksklyftor med skal några kvistar rosmarin och timjan (eller 2 tsk torkade franska örter)
olivolja
 
Dressing:
1 apelsin (saft från hela och rivet skal från halva )
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1 stänk chilipasta el. ½ hackad spansk peppar
1  tsk hackad färsk rosmarin el 1/2 finstött torkad
1 riven vitlöksklyfta
salt
1 dl olivolja


Rör ihop till en dressing.

Skala morötterna, palsternackorna och schalottenlökarna.
Skär morötterna och palsternackorna i klyftor, kålroten i stavar och löken  i halvor. Lägg grönsakerna i en skål, salta, peppra  och droppa över lite olivolja, och rör runt och  se till att oljan lägger sig lite runt om grönsakerna. Fördela grönsakerna på långpannan, krossa vitlöksklyftorna och lägg till grönsakerna tillsammans med några kvistar rosmarin och timjan. Sätt in i ugnen på 200° i ca 15 minuter eller tills grönsakerna börjar bli lätt rostade.

Gör under tiden dressingen och häll över grönsakerna medan de är varma. Låt stå och marinera i ca 1 timma.
Smula över rostade nötter. Servera till stekt kött t.ex. lammkotletter eller fläskkött eller som en förrätt tillsammans med några blad ruccolasallad och babyspenat, smulad feta- eller getost samt ett gott bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".