Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Citruskaramelliserad endiver

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 10.51

I Meny vecka 11 2006

4 endiver
2 msk smör
1-2 msk råsocker
1 apelsin (saft och pyttelite rivet skal)
½ citron (saft)
2-3 msk vatten

Dela endivern och ta bort ev. fula blad, skär även bort en bit på nedre delen dvs. rotstocken. Tag fram en traktörpanna eller en lite djupare stekpanna och bryn endivern lite lätt runt om i smöret. Strö över sockret när endivern börjar få lite färg. Låt sockret karamellisera lite, vänd endivern runt, så smörkaramellen lägger sig runt om endivern. Drar av pannan från värmen och häll på apelsinsaft, citronsaft, lite fint rivet apelsinskal och vatten. Sätt tillbaka pannan på spisplattan, sänk värmen, lägg på locket på glänt och låt det hela bräsera i ca 10-15 minuter. Prova gärna med en spetsig kniv eller provnål, endivern ska kännas mjuk, men kan ha en liten kärna kvar. Salta och peppra jättelite. Nu ska vätskan nästan ha ångat in i endivern och den ska se blank ut.
Den här endivern passar mycket bra till fläskkött, lammkött, till en stekt scampistjärt, eller peppartekt lax och inte minst till en bit ank- eller gåslever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".