Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Päron- och bleksellerisoppa med ädelost

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 11.06

I Meny vecka 11 2006

Päronet ger den här soppan en fin sötma och harmonerar jättebra med ädelosten.

500 g blekselleri
1 liten gul lök (skalad och hackad)
1 päron (skalat och urkärnat)
5 dl grönsaks- eller hönsbuljong
1½ dl grädde
smör
80 g ädelost 

Skär bort en bit av rotstocken från bleksellerin, spara de innersta stjälkarna som har fina bleka blad. Tråda av de grövre stjälkarna och skär de samt päronet i bitar. Tag fram en rymlig gryta, smält smöret och fräs hacket däri, låt det bara fräsa utan att det tar färg. Häll på buljongen samt grädden och låt det småputtra i ca 15 minuter. Tag fram en mixerstav eller häll upp i matberedare och mixa soppan slät. Salta, peppra och sockra soppan lite lätt, mal över svartpeppar. Servera med de sparade fina små bladiga stjälkarna samt en skål med smulad ädelost och ev. hackade rostade val- eller pecannötter (nötter är nyttiga och bra vintermat, så kosta på dig några). Jag brukar toppa soppan med lite lättvispad grädde och några rostade tärningar kavring, det är mycket gott!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".