Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gräddiga vita bönor med äkta vanilj

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 11.09

I Meny vecka 11 2006

En lite annorlunda anrättning av torkade bönor!! 

200 g torkade vita bönor (blötlagda i kallt vatten dagen innan)2 kvistar salvia
2 vitlöksklyftor med skal och krossad
1 lagerblad
3 msk olivolja
1 schalottenlök (finhackad)
1 rivet vitlökskyfta
1 kvist citrontimjan
fint rivet skal från ½ citron
3 dl grädde
1 fin vaniljstång 

Häll av bötläggningsvattnet och lägg bönorna i en rymlig gryta, lägg ner lagerbladet, vitlök, salvia och olivolja. Häll upp rikligt med nytt vatten så det täcker, koka upp sänk värmen och låt sjuda i ca 2½ timmar. Först nu saltar man och låter det koka 10 minuter till. Kontrollera om bönorna känns mjuka. Låt de gärna svalna i vattnet. Tag upp de vita bönorna och låt de rinna av ordentligt. Fräs schalottenlöken och den rivna vitlöksklyftan i smör och lite olivolja utan att det tar färg. Tillsätt de vita bönorna, grädden och den delade vaniljstången. Låt det långsamt puttra, tills grädden börjar bli simmig och krämig. Smaka av med salt och en nypa socker. Lägg upp på en tallrik och riv över citronskal samt nymalen vitpeppar och droppa över lite extra god olivolja. Här passar det bra att servera en bit halstrad hälleflundra, torsk eller gärna pilgrimsmusslor. Lite extra citrontimjan eller färsk smörbrynt salvia passar bra att smula över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".