Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Bosse Gathus argentinska mat

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 09.50

I Meny vecka 13 2006

Förrätt:
Choripan (chorizo med bröd och chimichurri-dressing)

Chimichurri: en argentinsk dressing som används till allt grillat, till exempel till choripan (grillad chorizo med bröd)

1 dl olivolja
1 dl vinäger, gärna rödvinsvinäger
8-10 hackade vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
½ dl hackad torkad oreganokrydda (eller 1 dl färsk)
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
ev. lite kallt vatten att späda med (men dressingen ska vara ganska tjockflytande)

Varje argentinsk familj har sin egen variant av chimichurri, så det finns miljoner olika sätt att göra.  Färsk hackad paprika är vanligt i, liksom hackad tomat. Många kryddar också extra med svartpeppar.

Choripan:
Skär upp pain riche i mindre bitar och skär isär dem, men lämna lite av brödet intakt så att överdelen fortfarande sitter fast. Skär isär den grillade chorizon längs med och lägg i korven i brödet. Häll på rejält med chimichurri och njut.

Huvudrätt:
Chorizo med rotfruktspytt, senapsdressing och sallad

lök
vitlök
morötter
zucchini
fänkål
potatis
sötpotatis
sparris
tomat
rödbetor

Skär grönsaker och rotfrukter i bitar. Häll över olivolja efter smak, salta och peppra. Blanda. Bred ut allt på en ugnsfast form och stek i ugnen på 180 grader i ungefär 15-20 minuter. OBS! Om du vill ha med rödbetor, vänta med att lägga på dem tills efter du blandat de övriga grönsakerna, annars blir alla grönsakerna röda. Tomaterna ska in mot slutet av rostningen, annars blir de ”geggiga”.

Senapsdressing:
matlagningsolja (gärna äkta turkiskt)
dijonsenap
svensk senap
hackad ruccola
dragon
muscavodosocker
salt, vitpeppar

Grilla eller stek chorizon och servera till. Bosse Gathu har alltid färdiggrillad chorizo som är skuren i bitar i frysen. De tinade chorizobitarna trär han upp på ett grillspett och lägger över rotfruktspytten mot slutet av tiden i ugnen.

Sallad:
melon
kiwi
mango
ruccola
ev. färsk paprika

Salladsdressing:
olivolja
persikobalsamicovinäger

Skär frukten och paprikan i bitar och grovhacka ruccolan. Häll över olivolja och persikobalsamicovinäger efter smak och blanda. Servera med rotsakerna och chorizon.

Dessert:
Flan

4 port

5 ägg
½ l mjölk
5 msk strösocker till puddingen samt någon deciliter till karamelliseringen, d.v.s. den bruna ”glasyren”.
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång
ev. några droppar citron

Börja med karamelliseringen: Häll ca 1 dl strösocker i en stekpanna. Värm på låg värme under ständig omrörning. ”Glasyren” är klar när sockret har smält och är gyllenbrunt, det får inte brännas vid! Häll det karamelliserade sockret i en ugnsfast puddingform eller mindre portionsformar som vrids tills bottnen och kanterna är täckta. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp mjölken med kanel- och vaniljstången. Vispa äggen och 5 msk socker väl i en separat skål. Tillsätt ev. några droppar citron. Ta ur kanel- och vaniljstången (om inte vaniljsocker används) ur mjölken och vispa ner mjölken i äggblandningen. Häll äggblandningen i puddingformen/formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i vattenbad (sätt formarna i en större ugnssäker form med vatten). Vattnet skall täcka lite drygt halva formen/formarna. Puddingen är klar när den stelnat, efter ca 30-40 minuter. Testa med att sticka ner en kniv i puddingen, om inget fastnar på kniven är puddingen färdig. Låt puddingen svalna något, stjälp sedan upp den på ett fat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".