Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lingonsoppa och soppa om våren

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 12.07


Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld

I Meny vecka 13 2006

När hösten kom till Katthult och lingonen mognade fick Emil säkert äta god lingonsoppa. Den är mindre vanlig i dag, men lika god nu som då.

1 l nyplockade rensade och sköljda lingon
1½ l vatten
socker
4 msk potatismjöl
                                 
Koka upp vattnet, stjälp i lingonen och koka dem mjuka. Krossa lingonen försiktigt med en träsked mot grytans sida. Avbryt kokningen och häll genom en finmaskig sil. Koka upp saften igen och söta efter behag (tänk dock på vad som menas med behag). Rör ut potatismjölet med litet kallt vatten och häll långsamt och under vispning i den sjudande saften tills soppan fått en fin konsistens. Servera varm eller kall med söta biskvier eller mandelskorpor.

Soppa till våren

Den här soppan ska självklart lagas på primörer: de finaste sockerärterna, morötterna och de första spenatbladen. Finessen är att grönsakerna ska vara genomkokta. Det är inte roligt att alltid behöva knapra sig genom en måltid så fort den bär namnet primör.

1 knippe späda morötter
20 sockerärter
8 späda vårlökar (sticklök)
200 g spenat
1 knippe rädisor
2 msk smör
1½ l hönsbuljong
salt, peppar
vit tryffelolja

Till redningen:
2½ msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl grädde

Lägg undan litet hackat grönt från sticklöken och några upphettade sockerärter till dekoration. Slanta morötterna, skär sockerärterna diagonalt och tvätta spenaten noga så att all eventuell sand sköljs bort. Skär sticklöken diagonalt i ½ cm tjocka skivor. Slanta även rädisorna. Hetta upp en kastrull och fräs smöret. Häll i morotsslantarna, ruska runt och vält sedan i löken. Rör om med trägaffel hela tiden, grönsakerna får inte ta färg. Efter några minuter tillsättes allt det övriga. Vänd runt några minuter. Häll i buljongen och koka mjukt. Rör ut mjölet i lite vatten och tillsätt blandningen. Smaka av med sak och peppar, eventuellt några droppar vit tryffelolja. Ta av kastrullen från plattan och rör hastigt i äggulorna som blandats med grädden. Servera med ostsnittar.

Ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas
Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld

Göran Lager

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".