Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Hannas ostkaka

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 14.12

Ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas
Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld

Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, fick självklart läsa manuset här i boken och skrev tidigt ett brev: ”Vill du ha Hannas ostkakerecept uppskrivet av Astrids syster Stina? Du får det antingen du vill eller inte…”

6 l mjölk
2 kkp (ca 3 dl) mjöl
6 ägg
5 dl grädde
1 liten kkp (ca 11/3 dl) socker
2 msk ostlöpe
mandel

Ta först undan några matskedar mjölk att röra ut mjölet i innan det tillsättes den ljumma mjölken. Värm mjölken, dock ej så att den kokar. Slå i mjölblandningen och löpet, låt stå och löpna i ½-1 timme. Rör sönder och slå ifrån vasslan (det här är det knepigaste). Stöt massan med en rotmosstöt eller rör bara sönder den om du vill ha en grovkornigare ostkaka. Vispa grädde, socker och mandel och rör ner. Grädda först i 250 grader, efter 10 minuter sänker du temperaturen till 150 grader. Ostkakan bör inte ätas samma dag, då kan den bli vasslig, ostkakebagarens värsta chikan. Man kan tillsätta 1 msk mannagryn som profylax. Satsen går lätt att halvera.

I Meny vecka 13 2006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".