Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Soppa till våren

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 14.12

I Meny vecka 13 2006

Den här soppan ska självklart lagas på primörer: de finaste sockerärterna, morötterna och de första spenatbladen. Finessen är att grönsakerna ska vara genomkokta. Det är inte roligt att alltid behöva knapra sig genom en måltid så fort den bär namnet primör.

1 knippe späda morötter
20 sockerärter
8 späda vårlökar (sticklök)
200 g spenat
1 knippe rädisor
2 msk smör
1½ l hönsbuljong
salt, peppar
vit tryffelolja

Till redningen:
2½ msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl grädde

Lägg undan litet hackat grönt från sticklöken och några upphettade sockerärter till dekoration. Slanta morötterna, skär sockerärterna diagonalt och tvätta spenaten noga så att all eventuell sand sköljs bort. Skär sticklöken diagonalt i ½ cm tjocka skivor. Slanta även rädisorna. Hetta upp en kastrull och fräs smöret. Häll i morotsslantarna, ruska runt och vält sedan i löken. Rör om med trägaffel hela tiden, grönsakerna får inte ta färg. Efter några minuter tillsättes allt det övriga. Vänd runt några minuter. Häll i buljongen och koka mjukt. Rör ut mjölet i lite vatten och tillsätt blandningen. Smaka av med sak och peppar, eventuellt några droppar vit tryffelolja. Ta av kastrullen från plattan och rör hastigt i äggulorna som blandats med grädden. Servera med ostsnittar.

Ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas
Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".