Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Halstrad tonfisk på krispig vårsallad serveras med Gala och spumante Gaspacho

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 13.47

I Meny vecka 14 2006

4 port

200 g färsk tonfisk
1 tsk socker
2 msk balsamicovinäger
saft och skal av ½ lime
olivolja
flingsalt, nymald vitpeppar
250 g valfri sallad, pepprig ruccola, frissé,
röd mangold, babyspenat. isberg
250 g grön (lätt förvällda) sparris
1 dl bondbönor
4 vårlökar
½ blodgrape, filèad
färska basilikablad
olivolja, god och gräsig, efter öga och gom
flingsalt, nymald peppar

Jag har även slängt in lite färska räkor, vitvinsbräserade blåmusslor (finns på burk), vongole, helt valfritt men ett enkelt sätt att komplettera en sallad, väldigt fräscht och gott. 

1 galamelon
vitlöksklyfta, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
1 vårlök, finhackad
1½ dl hackad stjälkselleri
½ gurka, skalad
Tabasco, färskpressad grapefrukt juice, lime efter smak
nymald vitpeppar
bubbelvatten
Spumante (italienskt mousserande vin) 

Jag har valt ”Tommasi” spumante till detta recept, finns på systemet, ca 99 sek. Jag rekommenderar även detta som dryckestips, går att byta ut mot liknande, eller helt och hållet ta bort. Blanda vinäger, socker och citrus, låt dra tills sockret löst sig. Pensla tonfisken med olivolja, gnid in flingsalt i köttet och peppra. Halstra i het panna, tills fisken fått fin färg på alla sidor. Det går fort, så pass på! Tonfisken skall ha en vacker stekyta, och en klarröd färg i mitten. Ställ den i kyl med än gång, ca 10 min, ta ut den och marinera tonfisken i vinägerblandningen. Ställ in i 10 minuter till. Kommentar: det är viktigt att fisken får kyla direkt, så att temperaturen stannar, att den röda kärnan förblir röd.  Skölj alla de olika salladsorterna i riktigt kallt vatten, blanda sedan med primörerna, blodgrape och ev. skaldjur. Smaka av i sista sekund (före servering, annars ”dör” salladen och all krispighet försvinner) med en riktigt god olivolja, färsk basilika, peppar och en aning flingsalt. Mixa alla ingredienserna till soppan med en stavmixer eller blender, mixa smidigare genom att tillsätta bubbelvattnet. Sila genom finmaskig sil, skumma upp soppan med stavmixer och smaka av med någon droppe tabasco, grapefrukt, limejuice och vitpeppar. Tillsätt ca 1 dl Spumante i sista sekund. Servera kall med en isbit i, arrangera på tallrik tillsammans med den fräscha salladen och några skivor av den halstrade, marinerade tonfisken. Den kalla melonsoppan är väldigt trevlig så här på våren, och i kombination med gröna, härliga primörer ter den sig ännu bättre. Sötman från melonen, syran från grapefrukten, vårlökens friska karaktär också bubblet förstås, gör att tonfisken har kommit helt rätt, och bara smälter på tungan!  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".