Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Tomat och parmigiano-överbakad strömming, med mandelpotatis och kapriskompott.

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 15.09

I Meny vecka 14 2006

500g Strömming
Smör till stekning
ströbröd
Salt, nymalen vitpeppar

2st tomatsås (t.ex. solania) på flaska
1 st vitlöksklyfta ,finhackad
1 st schalottenlök, finhackad
2 st krossade lagerblad
2 msk hackad basilika
balsamico
socker, salt. vitpeppar
olivolja
Parmigiano (parmesan) eller västerbotten ost, Italien eller Sverige.

0.5 kg mandelpotatis, kokad, kall, skivad
3 msk kapris
2 msk grovt hackad anjovis
½ rödlök, finhackad
1 st tomat, tärnad
1/3 gurka, tärnad
200g färska skalade räkor (kan uteslutas)
2msk finhackad dill
2msk finhackad gräslök
olivolja, balsamico
flingsalt, nymalen svartpeppar

Fräs vitlök, schalottenlök, lagerblad och basilika i olivolja utan att ta färg, häll på tomatsås, skaka ur det sista innehållet i flaskan med lite vatten. Koka tomatsåsen långsamt. Detta kan med fördel göras dagen innan. Smaka av med balsamico, salt och peppar. Minska bitterheten med att tillsätta lite socker, möjligen lite mer vatten. Vänd strömmingen i ströbröd, stek knaprigt i smör på hög värme, salta och peppra - dra över den härliga tomatsåsen, avsluta med parmigiano, gratinera klart i ugnen på 225g. Blanda samman alla ingredienserna till kompotten, vänd precis före servering runt m olivolja, och smaka av med balsamico, dill, gräslök, flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera kompotten med den knapriga strömmingen, strö gärna lite mer av den lagrade osten, avsluta några basilikablad. Ett fäbodknäcke och en kall lager till detta är det enda sällskapet som behövs….


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".