Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Hjortytterfilé med mandelpotatispuré, rårörda lingon, syltade kantareller samt rödvinssky

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 11.41

I Meny vecka 16 2005

Hjortytterfilé med mandelpotatispuré

1kg hjortytterfile

Mandelpotatispure 

800g mandelpotatis
2 dl mjölk
50 g smör
salt och peppar efter smak

Skala och koka potatisen färdig. Koka upp i mjölk och smör. Pressa potatisen i mjölk och smörblandningen. Vispa och smaka av med salt och peppar.

Rårörda lingon 

100g lingon
30 g socker 

Häll sockret över lingonen, lägg i en bytta och låt den stå ett dygn i kylen, rör om lite då och då.


Syltade kantareller 

200 g kantareller
2 dl socker
1dl ättika
½ dl vatten
1 lagerblad
1tsk senapsfrön

Koka ihop lagen i kantarellerna, koka i 10 min, lyft upp kantarellerna, lägg i en bunke, koka ner lagen till hälften, slå den sen över kantarellerna, ställ i kyl, låt stå ett dygn.

Rödvinsås

1 rödlök

2 vitlöksklyfftor
1 skiva bacon
1 msk smör
2 msk farinsocker
2 dl rödvin
1 ½ tärning kalvbuljong
2 msk maizena
8 dl vatten 

Skala och skiva rödlöken och vitlöken. Svetta rödlök, vitlök och bacon i en kastrull tills det blir glassigt. Häll på farinsocker och fortsätt värma tills sockret smälter. Häll på rödvin, vatten och buljongtärningen, koka ner till hälften. Sila bort all lök, red av med maizena. Smaka av med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".