Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Smålandslimpor

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 10.46

I Meny vecka 16 2006

2 styck
Ugnstemperatur 225-175°C                                      
I Småland formades matbrödet ofta till runda bröd, en bulle/bulla. Kummin förekommer ofta som krydda.

50 g fast margarin el. ½ dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1½ dl mörk sirap
2 tsk kummin eller stött anis och fänkål
16-17 dl rågsikt 

Smält det fasta margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ev. flytande margarin, salt, sirap, kryddor och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 2 delar och forma dem till runda bröd. Lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30-45 minuter. Värm ugnen till 225°. Nagga bröden på några ställen med en gaffel. Satt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 175°. Grädda 30-40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".