Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ugnsbakad rabarberjelly med marsipansufflékaka

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 11.53

I Meny vecka 17 2006

600 g rabarber
ca 3 dl strösocker
4 msk vatten
3 blad gelatin
½ kruka citronmeliss
det fint rivna skalet av ½ limefrukt
200-300 g färska jordgubbar
3-4 msk Apech-vodka

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Skär rabarbern i mindre tärningar och lägg över till ett ugnssäkert fat. Strö över sockret och droppa sist över vattnet. Sätt in i ugnen på 200-225° i ca 10 minuter. Tag ut och häll upp i en skål. Krama ur gelatinbladen och låt de smälta ner i den varma rabarbern. Kolla på sötman och låt svalna något. Tärna jordgubbarna och rör ner de tillsammans med den hackade citronmelissen och det fintrivna limeskalet i den avsvalnade men inte helt kalla rabarberröran. Avsluta med persikavodkan. Häll upp i snygga glas och ställ kallt i några timmar.

Marsipansufflékaka
(nästan som sufflé)

80 g mandelmassa
3 ägg (delade i gulor och vitor)
2 msk vetemjöl
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
1 droppe bittermandelolja
3 msk strösocker

Häll upp mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur den och lägg alltsammans ner till mjölken. Koka upp mjölken och dra sedan av den. Låt vaniljstången ligga kvar och dra medan sufflésmeten rörs ihop. Riv mandelmassan och vispa ihop den s med äggulorna till en tjock och pösig smet. Sikta vetemjölet och rör ner det i smeten. Luft nu upp vaniljstången och vispa ner den heta mjölken i den pösiga smeten, Slå sedan tillbaka allt i kastrullen igen. Sätt tillbaka på medelstark värme och sjud upp till kokpunkten, vispa hela tiden. Dra av från värmen, vispa gärna ner 1 droppe bittermandelolja och låt svalna. Smörj portionsskålar mycket noga och ända upp. Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett elastiskt skum, tillsätt sockret och vispa vidare tills det liknar en maräng. Rör nu ner 1/3 del av marängen i den kalla smeten så den blir lite fluffig och vänd sedan ner resterande maräng lite mera försiktigt i smeten. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ner i de väl smorda portionsskålarna men bara till ¾ del. Sätt in i 200° förvärmd ugn i ca 10-12 minuter, när sufflén reser sig upp är det klart att ta ut. Pudra över lite florsocker och servera genast tillsammans med den friska rabarberjellyn. De här kakorna går lätt att förbereda. Grädda de då bara 8 -10 minuter, tag ut de och låt kallna. När de ska serveras sätter man in dem igen på 200° i ca 3 minuter. Även smeten till kakorna går att förbereda i god tid, fast marängen får inte vispas och röras ner förrän strax innan man ska grädda dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".