Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ölandsminestrone

Publicerat torsdag 4 maj 2006 kl 11.09

I Meny vecka 18 2006

1 kg lammkött i grövre kuber (gärna från framdelen)
1½ - 2 liter vatten 
200 g bruna bönor (blötlagda över natten)
1 gul lök (grovhackad)
8 vitlöksklyftor (skalade och krossade)
200 g morötter
200 g palsternackor
1 bit rotselleri
4 mindre potatisar
1 burk hela tomater (400 g)
1 lagerblad
200 g muskatpumpa
färska örter som 3 kvistar timjan, 1 kvist salvia 2 kvistar oregano eller 2 tsk torkad Öländsk örtblandning
½ kruka basilika (grovhackad)
4 msk hackad persilja (bladpersilja)
salt, peppar
½ dl torkad pasta tex. risoni (okokt)
riven lagrad svecia eller herrgårdsost 

Inlägg i soppan:
12 öländska lammprinsar 

Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg ner lammköttet, skumma sedan väl. Häll av vattnet från de bruna bönorna och tillsätt till lammköttet. Låt detta småkoka i ca 30 minuter.
Skala palsternackorna, morötterna, rotsellerin, potatisen och pumpan. Skär grönsakerna i lite grövre bitar. Ta fram en djup panna eller en gryta och fräs grönsakshacket, den hackade löken och vitlöken (men inte pumpan) i lite rapsolja blandad med lite smör, låt det inte bli brynt. Salta, peppra och rör ner tomaterna med spadet samt örtkvistarna och lagerbladet. Rör om och för över detta till de bruna bönorna. Låt småkoka i ca 10-15 minuter till. Tillsätt pumpan samt risonipastan och puttra det hela i ca 10 minuter till. Plocka upp örtkvistarna och lagerbladet. Smaka av med ev. mera salt och peppar samt en aning strösocker. Stek de Öländska lammprinsarna runt om och lägg ner i soppan. Strö i de hackade örterna samt toppa med den rivna osten. 
Skulle det möjligtvis finnas 1 fin svart Ölandstyffel till hands, så hyvla över lite av den, det  skulle ge soppan den rätta kungaglansen!! Annars kan några droppar svat tryffelolja duga gott.


En liten flört med Italien kan vara berättigat här, tex. en olivfocaccia att bryta till.

Olivfocaccia: 

Svart olivmix:
20 st. urkärnade kalamataoliver
3 vitlöksklyftor (fint hackade el. rivna)
½ dl olivolja
 
Dela oliverna och lägg ner de och resten av ingredienserna i matberedare. Kör med korta intervaller till en grov massa.

Degen:
25 g jäst
4 dl vatten (fingervarmt)
1½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl special
olivolja till pensling
färsk rosmarin att strö över

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och vetemjölet samt olivmixen lite i taget. Arbeta ihop till en ganska lös men ändå formbar deg, arbeta degen väl. Täck av med kökshandduk och låt jäsa i minst 40-60 minuter. Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig, platta ut den med mjölade händer på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i ca 30-40 minuter till. Tryck med hjälp av vältvättade fingrar hål över hela degen. Strö över hackad färsk rosmarin och lite flingsalt och avsluta med en rejäl skvätt olivolja, den rinner ner i hålen. Sätt in i 225° ugn i ca 15-20 minuter. 
Njut av detta underbar doftande bröd helt nybakat och gärna lite ljummet!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".