Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

När trädgården vaknar !!!!! Den första gröna soppan från trädgårdslandet

Publicerat torsdag 4 maj 2006 kl 11.41

Med goda tillbehör!!

Till sex personer:
2 mindre potatisar
3 färska knipplökar eller 4 kajplökar (sk. Skogslök)
1½ l kraftig höns- eller kalvbuljong
malen anis eller fänkålsfrö
½ l späda nässlor
1 l blandade späda skott, t.ex.                   
humleskott, libbsticka, maskros, ängssyra, spansk körvel, gräslök, bladpersilja, ev. lite spenat
salt, peppar
riven muskotnöt
3 msk vispad grädde
smör
ev. blast från 1 färsk vitlök

Servera med: pocherat ägg  och smörbräserad fänkål (så kallad fänkålsfondue)

Skala potatisen och tärna den grovt. Ansa den färska löken och hacka den. Fräs detta mjukt i lite smör. Häll på buljongen, smaka av med lite anis eller fänkål och sjud i cirka 20 minuter med locket på glänt. Skölj de härligt späda nässlorna och skotten, hacka dem grovt och lägg ner dem i buljongen. Sjud i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Lägg alltsammans i matberedare (gör det i omgångar om din matberedare är för liten) och mixa soppan slät, gärna med några klickar smör, det förhöjer smaken enormt. Slå tillbaka den knallgröna och doftande soppan i kastrullen och värm den. Smaka av igen, kanske vill du ha mer anis eller fänkål? Låt gärna lite vispad grädde med smak av anis, tex. Pernod  simma ut i soppan. Dekorera med finskuren vitlöksblast om du vill.
Krydda gärna med späda dragonskott, det passar bra till nässlor och ägg!
Vill man ha soppan mera matig, kan man med fördel äta  sprödvärmt varmrökt lax därtill och smörbräserad fänkål samt pocherat ägg.

Smörbräserad fänkål:
2 mindre fänkål
1 tsk stött fänkålsfrö
vatten – salt 

Ansa fänkålen och skär bårt lite på rotstocken. Skär den sedan i mindre strimlor eller tärningar och koka dem med bara några msk vatten och dem krossade fänkålsfröerna på medelstark värme och locket på glänt. Koka dem i princip i sin egen vätska, kolla så det inte bränner i botten. När fänkålen känns alldeles mjuk, är det dags att dra av och röra ner 1-2 msk svalt smör och den sparade fänkålsdillen. Den här fonduen är otroligt god till denna vårsoppa.

Servera soppan med anisbrödet och fänkålsfonduen samt poicherat ägg
- eller rör ihop en röra på 1 burk kesella (mager) ½ paket gräddfil. Tillsätt 1 knippe finskuren gräslök och gärna annan lök som ramslök och eller kajp d.v.s. skogslök samt en nypa malen kummin, salt, nymalen vitpeppar och en gnutta socker. Vispa 1½ dl grädde och blanda ner i röran med varsam hand. ställ kallt en stund. Njut denna friska röra tillsammans med anisbrödet och den härligt grön soppan.

Känn, hur det börjar sprudla i kroppen, våren är här!!!

Solgult anisbröd:
50 g jäst
50 g smör el. margarin
5 dl vatten
2-3 tsk salt
2 msk honung
1 msk finstött el. malen anis (det går även bra med fänkålsfrö)
ca ½ tsk gurkmeja
fint rivet skal från 1 apelsin
2 msk finhackad bronsfänkål eller spansk körvel med
stjälkarna
ca 12 dl lantvetemjöl, ljust

Smula jästen i en bunke. Smält smöret eller margarinet och häll på det ljumma vattnet. Rör ut jästen med smörvattnet, tillsätt honung, anis, gurkmeja, apelsinskalet och den hackade fänkålen eller körveln. Rör om och tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakning. Strö i saltet först nu, arbeta ihop till en smidig och blank deg, den ska inte vara för hård, den ska klibba lite! Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter på dragfri plats. Tag upp degen och knåda den väl på mjölat bakbord. Låt degen slappna av i ca 5 minuter och skär sedan i 6 lika stora delar och forma till rullar. Gör 2 flätor av rullarna och placera de i 2 välsmorda bakformar på ca 1½ liter. Täck över och låt jäsa i ca 40 minuter, de ska kännas pösiga.Sätt ugnen på 200°. Grädda flätorna i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter, täck gärna av mot slutet av gräddningen. Tag ut bröden och pensla dem med varmt vatten, låt svalna på galler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".