Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Tartar på havskräftor - gazpacho, aioli, krutonger

Publicerat onsdag 17 maj 2006 kl 11.32

I Meny vecka 20 2006

6 port

Tartar:
6-10 färska havskräftor
2 avokado
1 schalottenlök
2 lime
½-¼ spansk pepparchili (beroende på styrka)
2 msk färsk koriander
socker
salt och peppar 

Gazpacho:
2 röda paprikor
½ gurka
3 tomater
1 schalottenlök
½ äpple, syrligt
2 msk rapsolja, kallpressad
1-2 msk vit balsamicovinäger
1 msk hummerfond 
ev. limejuice
salt och peppar 

Aioli:
1 jordärtskocka, medelstor
1 vitlöksklyfta
1tsk honung
1 äggula
ca ¾ rapsolja
mjölk
salt

Krutonger:
6 skivor vitt lantbröd
½ dl rapsolja
½dl färsk basilika
½ vitlöksklyfta
salt
 
Börja med tartaren. Pressa juicen ur limen. Skala havskräftorna och hacka stjärtarna lite grovt. Marinera dem i hälften av limejuicen och lite salt i ca 30 minuter. Skala och kärna ur avokadon, tärna köttet och blanda fort med resten av limejuicen. Hacka sen koriander, lök och chili och blanda med avokadon. Smaka av med salt, peppar och en aning socker. Avsluta med att blanda i de marinerade havskräftorna i avokadon. Dela paprikorna på längden två gånger och ta bort kärnorna. Pensla dem med lite olja och rosta i dem ugnen på grilleffekt tills att de ser brända ut. Skala paprikan när de har svalnat. Doppa tomaterna i kokande vatten 30 sekunder och kyl i isvatten så att skalet lossnar lätt. Klyfta tomatköttet och ta bort kärnorna. Skala och kärna ur gurka och äpple samt skala löken. Mixa grönsakerna i en blender några minuter, tillsätt olja, hummerfond och vinäger och kör ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice. Passera soppan genom en sil och ställ i kylen. Skala och koka jordärtskockan i mjölk tillsammans med den skalade vitlöken. Mixa olja, basilika och vitlök till krutongerna. Skär kanterna av brödet och tärna det. Blanda med örtoljan och torka i ugnen i 140 grader 20-30 minuter tills de är krispiga. Kyl den kokta jordärtskockan och vitlöken och mixa båda till en pure med äggulan. Vispa sedan in oljan lite i taget till en krämig aioli, smaka av med honung och salt. Arrangera i en djup tallrik genom att göra en puck av tartaren, häll soppan runtom och klicka i aiolin. Strö över krutongerna och garnera ev. med ett basilikablad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".