Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Krämig brownie med rårörda hallon, mango coulis och pistagespoom

Publicerat fredag 19 maj 2006 kl 08.53

I Meny vecka 20 2006

6 port

Brownie:
150 g mörk choklad, hackad
175 g siktat mjöl
175 g ägg
150 g socker
100 g rostade hasselnötter 

Rosta hasselnötterna i 180 grader tills skalet får en mörkare färg, lägg sedan nötterna i en handduk och skaka bort skalet. Värm smöret och häll över den hackade chokladen och rör till chokladen är smält. Blanda i socker och ägg lite i taget. Vänd ner mjölet och avsluta med nötterna. Smöra muffinsformar och fyll till 2/3. Baka av i 200° grader varm ugn, i ca 8-10 minuter. Brownien ska fortfarande vara lös i mitten.   

Rårörda hallon:
Ta cirka 3dl frysta hallon. Rör dessa med socker tills sockret gått väl in i hallonen, låt stå i rumstemperatur. 

Mangocoulis:
75 g socker
75 g vatten
¼ vaniljstång
½ mango, i bitar
 
Skrapa ur fröna från vaniljstången, Koka ihop socker, vatten, vaniljfröna och stången. Lyft ur vaniljstången och blanda med mangobitar. Mixa alltsammans till en slät sås.   

Pistagespoom:
500 g matlagningsyoghurt
saft av 1 citron
250 g vatten
250 g socker
2 blad gelantine
100 g pistagepasta
droppar av grön karamellfärg
 

Koka ihop sockret och vattnet och kyl i isbad. Blötlägg gelantinebladen i ca 15 minuter. Blanda matlagningsyoghurt, pistagepasta, citronsaft, sockerlag och de blötlagda gelantinebladen. Blir smeten för ljus så häll i några droppar karamellfärg för att få den perfekta färgen. Kör sedan smeten i glassmaskin. Under tiden är det lämpligt att göra den Italienska marängen som ska blandas med glassen när den tas ur glassmaskinen.  

Italiensk maräng:
100 g socker
50 g vatten, kokas ihop till 119º
1 tsk citronsaft
60 g äggvita
10 g äggvita
1 tsk citronsaft 

Mät upp vattnet och socker i en liten kastrull. Koka upp och skumma av. Pensla ner sockret från kanten med en pensel doppad i kallt vatten. Vid 110° börjar du vispa äggvita, citronsaft och socker, i en ”vispmaskin”, till en fast maräng. Koka på högsta värme till 121° på sockertermometern. Häll under ständig vispning ner den kokande lagen i marängen. Vispa på låg hastighet tills marängen är sval, det tar ca 10 minuter. Blanda sedan ner den italienska marängen i spoomen och ställ in i frysen.

Vid servering:
Gör ett snyggt mönster av mangocoulis. Placera sedan brownien i hörnet av tallriken, lägg sedan hallonen på den ljumna brownien. Om man fått mango över så hacka gärna ner detta och lägg som en liten puck på tallriken, placera en kula pistagespoom därpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".