Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkock Cecilia Magnusson

Publicerat fredag 19 maj 2006 kl 11.24
1 av 5
2 av 5
Sesamstekt laxfilé
3 av 5
Gazpacho
4 av 5
Yoghurtpannacotta
5 av 5
Sommarsallad

Gästkock
Cecilia Magnusson

I Meny vecka 21 2006

 

Gazpacho

4 portioner
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st röda paprikor
1 st gurka
1 burk hela tomater, 400 g
2 dl tomatjuice 8 dl kall grönsaksbuljong (8 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad grönsaksfond)
tabasco
saften av en halv citron
salt och svartpeppar
1 msk olja
2 tomater
1 paprika
10 cm gurka
4 skivor bondbröd
Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Fräs löken i lite olivolja ett par minuter utan att den tar färg, låt löken svalna.
Skölj och ansa paprikorna, skär i mindre bitar. Skala och kärna ur gurkan, skär i mindre bitar. Mixa lök, paprika och gurka med burktomaterna och tomatjuicen i en mixerkanna eller matberedare. Späd med grönsaksbuljongen till önskad soppkonsistens. Smaksätt soppan med tabasco, citronsaft och smaka av med salt och peppar, rör i olivoljan. Kyl soppan väl.
Skär tomat, paprika och gurka i små tärningar och lägg upp dem var för sig på ett fat eller i små skålar. Skär brödet i tärningar eller stavar och rosta det i torr het stekpanna.
Servera den iskalla soppan tillsammans med rönsakstärningar och brödkrutonger, som var och en kan toppa sin soppa med. Mager, fräsch vitaminkick som passar utmärkt till lunch heta sommardagar. Även gott som start på grillfesten, servera gärna i kylda glas som en aptitretare under tiden ni grillar.

Energi 152 kcal, Fett 5,4 g

 

Yoghurtpannacotta med limemarinerade hallon

4 portioner
2 gelatinblad
3 dl yoghurt, honung eller vanilj 3%
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl matlagningsgrädde, 15%
250 g färska eller frysta hallon
 rivet skal och saft från 1 lime
2 msk florsocker
2 msk finstrimlade blad färsk basilika

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda yoghurten med florsocker och vaniljsocker. Krama ur och smält gelatinbladen i matlagningsgrädden på svag värme. Blanda grädden i yoghurten och häll upp smeten i 4 små portionsglas. Ställ kallt i minst 2 timmar. Blanda limesaft, skal och florsocker. Häll marinaden över hallonen och blanda försiktigt i basilikan.
Vid servering, toppa pannacottan med hallon och garnera med basilikablad. Perfekt dessert att förbereda dagen innan man har gäster. Plasta över pannacottan och låt hallonen stå och marinera över natten. Vid servering är det bara att toppa med hallonen, snabbt, enkelt och gott!

Energi 164 kcal, Fett 6,3 g

 

Sommarsallad med färskpotatis och kyckling

4 portioner

600–800 g små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
1 knippe dill
1 knippe rädisor 200 g färska sockerärtor
3 msk grov senap, skånsk
2 msk rapsolja
2 msk vatten
4 kycklingfiléer, ca 500 g
flytande margarin till stekning
salt och peppar


Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten med dillstjälkarna, spara dillvipporna till salladen. Skär dillvipporna fint, skär rädisorna i klyftor och strimla sockerärtorna på längden. Vispa samman senap, olja och vatten till en dressing. Stek kycklingfiléerna i lite flytande margarin och krydda med salt och peppar. Häll av vattnet från potatisen och blanda den med dillen, rädisor och sockerärtor. Häll över dressingen och smaka av med salt och peppar. Lägg upp salladen på tallrikar eller ett stort fat, skär kycklingen i sneda skivor och lägg dem ovanpå.

Energi 342 kcal, Fett 9,8 g


Sesamstekt laxfilé med wokade grönsaker och äggnudlar

4 portioner

400 g laxfilé
ca 1 tsk salt
2 msk sweet chili
saften från 1 lime
2 msk sesamfrö
8 grillpinnar av trä
4 portioner äggnudlar
½ sats wokade grönsaker
1 kruka koriander
1 lime

Sätt ugnen på 225°C.
Putsa laxen, ta bort ben, skinn och den mörka blodranden.
Skär laxen i 8 avlånga portionsbitar. Salta laxbitarna och häll över chilisås och limejuice. Vänd bitarna i sesamfröna så att de blir nästan täckta. Smörj en ugnssäker form med lite olja och lägg i laxen. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter, laxen ska ha en rå kärna. Koka nudlarna i 1–2 minuter, häll av vattnet och blanda dem direkt med de wokade grönsakerna. Stick spetten i laxbitarna och servera på en bädd av wokade grönsaker och äggnudlar. Strö över grovt hackad koriander och lägg på en limeklyfta.

Energi 562 kcal, Fett 22,0 g


 

Wok

6 portioner

ca 300 g vitkål eller kinakål
2 morötter
2 små rödlökar
1 paprika
ca 200 g broccoli
1 msk matolja tex raps
eller majs
2 msk rostade sesamfrön

Woksås:
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk sweet chilisås
2 msk Ketjap manis
2 msk japansk soya
2 msk sesamolja

Förslag på smaksättningar ca 300–400 g strimlad kyckling, fläskfilé, biff, laxfilé eller annan fast fiskfilé, skalade räkor, musslor, kräftstjärtar eller tofu Strimla kålen fint, skala morötterna och skär i tunna sneda halvmånar. Skär den skalade rödlöken i klyftor och strimla paprikan. Dela broccolin i små buketter. Blanda samman alla ingredienser till woksåsen. Hetta upp en wokpanna och häll i matoljan.
Lägg i vitkålen och morötterna, stek en stund på hög värme, tillsätt sedan resten av grönsakerna. (Tillsätt någon av de föreslagna smaksättningarna om så önskas. Tänk på att fisk och skaldjur behöver väldigt kort tillagningstid, så lägg inte i dem förrän på slutet.) Låt allt steka tills grönsakerna börjar bli mjuka. Smaksätt med woksås efter tycke och smak, låt allt puttra i ett par minuter, tänk på att grönsakerna ska vara lite krispiga. Strö över sesamfrön och servera omedelbart.


Energi 130 kcal, Fett 8,3 g

+ 100 g kycklingfilé: Energi 105 kcal, Fett 1,2 g
+ 100 g biff: Energi 116 kcal, Fett 3,0 g
+ 100 g fläskfilé: Energi 107 kcal, Fett 2,6 g
+ 100 g laxfilé: Energi 181 kcal, Fett 12,0 g
+ 100 g räkor: Energi 99 kcal, Fett 1,0 g
+ 100 g tofu: Energi 47 kcal, Fett 2,5 g


 


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".