Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vit sparris med brödkrisp och sniglar el. musslor

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 11.26

I Meny vecka 21 2006

4port

12 vita sparrisstjälkar
3 skivor ciabattabröd (gärna bake off)
2 hårtkokta äggulor
smör
1 liten burk sniglar
1 bunt persilja (gärna bladig)
1 vitlöksklyfta (riven)
skal från 1 citron
salt och peppar + 1 tsk socker
olivolja
3 msk rostade hackade mandlar eller hasselnötter

Kantskär ciabattabrödet och skär det sedan i pyttesmå tärningar och stek dem gyllene i smör. Tag upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Hacka äggulan. Spola av sniglarna och låt de rinna av ordentligt. Hacka persiljan och blanda med den rivna vitlöksklyftan, 2 msk olivolja salt och nymalen vitpeppar. Fräs de väl avrunna sniglarna i en klick smör ca 2-3 minuter, salta och peppra och stänk över persiljeröran. Rör runt så att sniglarna blir gröna. Tillsätt 1 msk smör och dra av. Skär bort en bit av nedre delen på sparrisen och skala den noga, d.v.s. skär ganska djupt ner, sparrisskalet är rätt så tjockt. Tänk på att inte skala den mjuka fina knoppen, man börjar strax under den. Koka sparrisen i saltat och sockrat vatten tillsammans med lite citronsaft och en klick smör. Koka sparrisen al’dente, den ska ha en kärna kvar. Ta upp sparrisen och lägg upp på ett vackert fat. Fördela brödkrispet och sniglarna över och se till, att lite av den goda smöremulsionen som finns i pannan följer med. Strö sist över lite av de hackade äggulorna, citronskalet och de rostade mandlarna. Pressa ev. över lite citronsaft och servera gärna en krispig bladsallad därtill. Istället för sniglar kan man använda musslor på samma sätt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".