Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sparris med beurre blanc

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 11.28

I Meny vecka 21 2006

750 g grön sparris 

Ta bort nederste delen av sparrisen och skala den sedan lite lätt. Koka sparrisen i saltat och sockrat vatten med några droppar citron i, tillsätt gärna lite smör.

Beurre blanc:
2 schalottenlökar (finhackade)
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
250 g svalt smör
saft från ½ citron
salt och vitpeppar
rom
gräslök

Fräs den hackade schalottenlöken i lite smör tills den börjar bli glasig. Tillsätt det vita vinet och vinägern, koka vidare tills det bara finns 1 dryg msk kvar. Sänk värmen och vispa nu ner smöret i små klickar undan för undan tills det blir en tjock smörsås. Smaka av med salt och peppar samt citronsaft. Rör ner finskuren gräslök. Servera med den nykokta sparrisen samt ev. lite rom av något slag, även räkor eller andra skaldjur som pilgrimsmusslor passar mycket bra. Beurre blancsåsen kan förfinas med några msk vispad grädde, då blir den fint fluffig. De små lökbitarna kan silas bort, men jag själv tycker om att ha dem kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".